De KNVB sluit geen enkele sanctie uit voor FC Twente, dat om opheldering is gevraagd naar aanleiding van het omstreden contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports.

De eerder op dinsdag uitgelekte overeenkomst tussen de club uit Enschede en de investeringsmaatschappij komt niet overeen met de bij de voetbalbond ingeleverde documenten, zegt een persvoorlichter van de KNVB tegen Quote.

"Onze juridische afdeling heeft de hele middag hiernaar gekeken. De documenten die Twente bij ons destijds heeft aangeleverd zijn vergeleken met die welke nu online staan. De conclusie is dat Twente andere documenten bij ons heeft aangeleverd."

Het gaat volgens de KNVB vooral om de 'additionele voorwaarden' in de uitgelekte overeenkomst, die footballleaks.livejournal.com publiceerde. "Deze waren bij ons niet bekend, het heeft er schijn van dat deze later zijn toegevoegd."

Uit de documenten zou blijken dat Doyen Sports wel degelijk invloed kan uitoefenen op het beleid bij de Tukkers. FC Twente, dat vorig jaar in zee ging met de investeerder, heeft inmenging altijd ontkend.

Licentiecommissie

Doyen betaalde de landskampioen van 2010 zo'n vijf miljoen euro in ruil voor de transferrechten van zeven spelers. "We hebben de contracten toen ingezien", erkent de KNVB. "FC Twente heeft wat aanpassingen moeten doen om te voorkomen dat Doyen invloed zou hebben op het beleid."

"Er zitten toevoegingen in die ons niet bekend zijn. Die wekken de schijn dat Doyen wel degelijk invloed heeft. Als het klopt, is de eerste vraag: hoe zit het dan precies? En natuurlijk: waarom heeft Twente dat niet gemeld?"

"Morgen gaan we nader met elkaar de zaken bespreken", aldus de woordvoerder van de KNVB, die beaamt dat het intrekken van de licentie van FC Twente niet uitgesloten is. "Nee, want op de straf loop ik niet vooruit."

De licentiecommissie van de voetbalbond neemt woensdag contact op met FC Twente. In dat gesprek zal de KNVB de eredivisieclub om opheldering vragen, waarna bekeken wordt of de gang van zaken tegen de regels is en of er een straf voor de financieel geplaagde club volgt.

Compensatie

In het contract valt onder meer te lezen welk aandeel Doyen Sports in verschillende spelers en oud-spelers van FC Twente heeft, zoals Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dusan Tadic, Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio.

Uit de uitgelekte stukken kan worden geconcludeerd dat FC Twente bij een redelijk bod op één van de spelers niets anders kan doen dan akkoord gaan, anders moet Doyen worden gecompenseerd.

Sinds dit jaar zijn investeringsfondsen en andere 'derde partijen' die belangen hebben in voetballers en hun transfers verboden door de FIFA.

FC Twente liet in een korte reactie weten de verschenen stukken te bestuderen. Een woordvoerder wilde verder geen commentaar geven.

Munsterman

Onder aan het contract uit januari 2014 staat de handtekening van Joop Munsterman. De voormalige voorzitter van de Tukkers wilde dinsdag niet reageren op de uitgelekte overeenkomst met Doyen.

FC Twente zit al lange tijd in categorie 1 van de KNVB, de clubs die in financieel opzicht in moeilijkheden verkeren. In de eredivisie staat de club slechts vijftiende.