Jaap Stam heeft dinsdag het hoogste trainersdiploma behaald en is daardoor bevoegd om als hoofdtrainer bij een betaald voetbalorganisatie aan de slag te gaan.

De oud-verdediger van PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax volgde een individueel traject. Stam is momenteel samen met Andries Ulderink trainer van het beloftenelftal van Ajax.

"Ik ben blij dat ik de cursus nu heb afgerond, dat geeft een goed gevoel", aldus Stam op de website van de Amsterdamse club. "Ik ben vorig jaar november gestart, dus het heeft toch wel even geduurd."

"Dat komt vooral omdat de beslissing of ik het individuele traject kon volgen op zich liet wachten. Maar uiteindelijk is het allemaal prima gegaan. Ik ben de KNVB dan ook dankbaar voor het meedenken hierin."

Andere rol

De 67-voudig international krijgt door het behalen van zijn diploma een iets andere rol bij Jong Ajax. "Ik zal vanaf nu meer gaan coachen bij de wedstrijden. Dat was tot dusver niet mogelijk."

"Daarnaast zal ik de mediazaken rondom het beloftenelftal gaan oppakken. Dit werd tot op heden gedaan door Andries. Verder zal er in de manier van training geven niet zo veel veranderen. Wat dat betreft gaan we op de manier verder zoals we dat samen deden."

Stam (43) beëindigde in het najaar van 2007 zijn loopbaan als speler. Voordat hij aan de slag ging bij Jong Ajax was hij individueel trainer bij de Amsterdammers en assistent-coach bij PEC Zwolle.