De ethische commissie van de FIFA wil Michel Platini voor het leven schorsen. Dat meldt het persbureau AFP dinsdag.

Volgens de advocaat van de UEFA-voorzitter dringt het orgaan aan op een levenslange verbanning van Platini.

Platini is momenteel, net als FIFA-preses Sepp Blatter, voor negentig dagen geschorst. Het tweetal kreeg de staf naar aanleiding van een dubieuze betaling van Blatter aan de Fransman in 2011.

De ethische commissie van de FIFA rondde zaterdag het onderzoek naar Platini en Blatter af. Het was al duidelijk dat er in het rapport sancties werden geëist.

"Het is schandalig en buitenproportioneel om deze straf te eisen'', zegt advocaat Thibaud d'Alès, die evenmin te spreken was over het feit dat het rapport is gelekt. "De grootste vertrouwelijkheid zou men moeten betrachten in deze procedure."

CAS

Platini krijgt nog de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen bij de ethische commissie. De voormalig Franse topvoetballer heeft inmiddels bij het internationale hof van sportarbitrage CAS zijn schorsing aangevochten.

"De FIFA wil aantonen dat er geen contract bestond tussen Blatter en Platini, maar wij hebben bewijzen dat er wel een deal bestond en die zullen we naar het CAS sturen. Er is helemaal niets verdacht aan de bewuste betaling'', aldus advocaat d'Alès.

Onlangs verwierp de beroepscommissie van de FIFA het beroep van Blatter en Platini tegen hun schorsing van negentig dagen. De schorsing ging in op 8 oktober.

1,8 miljoen euro

​Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank, zo'n 1,8 miljoen euro, aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat de Fransman tussen 1999 en 2002 heeft gedaan. Onduidelijk is waar dat bedrag voor bedoeld was.

De betaling zou niet in het belang van de FIFA zijn geweest.

Video: Platini over FIFA