Sepp Blatter heeft als FIFA-baas het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland op een dubieuze manier verkregen.

De Süddeutsche Zeitung onthult in de editie van dinsdag dat de Zwitser, momenteel negentig dagen geschorst voor alle voetbalactiviteiten, de Duitse regering zelf heeft ingefluisterd hem deze hoge onderscheiding te verlenen.

Blatter kreeg de versierselen aan het eind van het WK van 2006 in Duitsland. het medium beroept zich op informatie uit een dossier van het ministerie van Algemene Zaken.

De bondskanselier kan volgens de voorschriften ''de orde niet toekennen aan iemand die zelf aandringt op zijn of haar onderscheiding'', schrijft de krant.

Procedure

Maandag begon de tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA een formele procedure tegen zowel Blatter als UEFA-voorzitter Michel Platini. Afgelopen zaterdag stuurde de onderzoekskamer van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond zijn definitieve rapport door.

Blatter zou in het verleden 2 miljoen Zwitserse frank, zo'n 1,8 miljoen euro aan Platini hebben overgemaakt. Onduidelijk was waar dat bedrag voor bedoeld was.

Volgens de BBC hangt beiden een schorsing van zeven jaar boven het hoofd.