De tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA is maandag formeel een procedure gestart tegen Sepp Blatter en Michel Platini. Het orgaan streeft ernaar om in december uitsluitsel te geven.

Dat meldt de FIFA maandag.

Afgelopen zaterdag stuurde de onderzoekskamer van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond zijn definitieve rapport door.

Daarin wordt gevraagd om sancties, maar om privacyredenen en omdat Blatter en Platini onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is, wil de FIFA niet in detail treden over details van het rapport. Volgens de BBC moeten beiden vrezen voor een schorsing van zeven jaar.

Tijdens het proces mogen beide partijen bewijs indienen en vragen om een hoorzitting.

FIFA-gelden

FIFA-voorzitter Blatter (79) en UEFA-preses Platini (60) werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie.

Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank, zo'n 1,8 miljoen euro, aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat de Fransman tussen 1999 en 2002 heeft gedaan. Onduidelijk is waar dat bedrag voor bedoeld was.

De betaling, die gedaan werd in februari 2011, zou niet in het belang van de FIFA zijn geweest.

Onlangs verwierp de beroepscommissie van de FIFA het beroep van Blatter en Platini tegen hun voorlopige schorsing van negentig dagen. Het duo kondigde daarop aan naar het internationaal sporttribunaal CAS te zullen stappen.

Blatter is sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Platini wil de Zwitser graag opvolgen maar voorlopig is de Fransman niet als officiële kandidaat aangemerkt.