Het eredivisieduel tussen ADO Den Haag en Vitesse heeft zondag geen winnaar opgeleverd. De vooral voor rust levendige wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. De thuisploeg maakte twee keer een achterstand goed.

Door de remise verzuimde Vitesse de vijfde plaats op provinciegenoot NEC te heroveren. ADO Den Haag staat veertiende, met vier punten meer dan nummer vijftien FC Twente.

In de eerste helft regende het kansen in het Kyocera Stadion. De Arnhemmers hadden als eerste succes. Op aangeven van Maikel van der Werff verschalkte Sheran Yeini doelman Martin Hansen in de zesde minuut. De Israëlische middenvelder had tot zondag nog niet gescoord in de eredivisie.

Vlak voor de 1-0 claimde Vitesse een strafschop omdat Kevin Jansen onreglementair Dominic Solanke zou hebben gestuit in het zestienmetergebied.

Na ongeveer twintig minuten nam ADO Den Haag het initiatief over. De thuisploeg had al enkele mogelijkheden gemist voordat Ruben Schaken de 1-1 liet aantekenen na zwak uitverdedigen van Vitesse.

Negatieve hoofdrol

Toch was het Vitesse dat ging rusten met een voorsprong. Vier minuten na de goal van Schaken kopte Kelvin Leerdam raak uit een vrije trap.

Diezelfde Leerdam speelde een negatieve hoofdrol bij de totstandkoming van de 2-2 vlak na rust. De oud-Feyenoorder hield in de ogen van arbiter Bas Nijhuis aanvaller Mike Havenaar vast, met een strafschop tot gevolg. Timothy Derijck maakte vanaf de stip geen fout.

In het restant van de wedstrijd waren hoogtepunten schaars, al was Vitesse-aanvaller Denys Oliynyk nog dicht bij de winnende treffer in de 87e minuut.

Volgende week zondag speelt Vitesse in eigen huis de derby tegen NEC. Op diezelfde dag gaat ADO op bezoek bij FC Groningen.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie