Feyenoord heeft zondag de tweede plaats in de eredivisie veroverd door FC Twente met 5-0 te verslaan in Rotterdam.

In de eerste helft was de Zweed Simon Gustafson de grote man met twee treffers, na de onderbreking scoorden Michiel Kramer, Karim El Ahmadi en Bilal Basacikoglu.

Feyenoord staat na dertien speelrondes op 29 punten, één meer dan PSV, dat zaterdag niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Willem II. Lijstaanvoerder Ajax heeft 32 punten.

FC Twente had weinig in de melk te brokkelen in De Kuip en kampte ook nog eens met de pech dat Feyenoord bij de eerste de beste kans toesloeg. Gustafson scoorde vanaf de rand van het strafschopgebied met een geplaatst schot. Het was Eljero Elia, op tijd hersteld van een liesblessure, die de assist verzorgde.

Na de 1-0 had Feyenoord lange periodes van balbezit, zonder tot veel kansen te komen. FC Twente gaf pas halverwege de eerste helft een teken van leven toen Thomas Agyepong vanuit een moeilijke hoek stuitte op Kenneth Vermeer.

Uit de daaropvolgende tegenaanval verdubbelde Feyenoord de marge. FC Twente-keeper Joël Drommel tikte een inzet van Kramer voor de voeten van Gustafson, die geen fout maakte.

Hoewel Feyenoord zeker niet op de toppen van zijn kunnen speelde tegen het kwaliteitsarme FC Twente leek het pleit daarmee al beslecht.

Rode kaart

Vlak na de hervatting konden de Tukkers de hoop op een positief resultaat definitief laten varen. Op aangeven van Dirk Kuijt kopte Kramer snoeihard raak. De oud-aanvaller van ADO Den Haag had tot zondag nog niet gescoord in De Kuip.

Nog geen vier minuten later strafte El Ahmadi slap verdedigen van de bezoekers af. Omdat de echte scherpte bij Feyenoord hierna ontbrak, bleef een monsterscore uit. Wel maakte Basacikoglu er diep in blessuretijd nog 5-0 van.

De bezoekers eindigen het duel met tien man. Binnen een minuut na zijn invalbeurt kreeg Tim Hölscher een rode kaart wegens een harde tackle op Rick Karsdorp.

FC Twente, dat afgelopen zomer veel spelers moest verkopen wegens financiële problemen, blijft na de achtste verliesbeurt van dit seizoen vijftiende, met slechts één punt meer dan nummer zestien Willem II.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie