​Sergio Ramos zit niet bij de pakken neer nadat Real Madrid in het eigen Bernabeu op bijzonder pijnlijke wijze onderuitging tegen FC Barcelona.

De aanvoerder van de 'Koninklijke' beaamt dat het een "zware, verpeste en moeilijke" avond was voor iedereen die de Madrilenen een warm hart toedraagt, maar benadrukt dat Real nog in alle competities om de prijzen strijdt.

"Het was zo'n dag waarop niets lukt", begint de verdediger zijn analyse na de verloren 'Clásico' (4-0). "We leden te veel balverlies tegen een ploeg die geweldig speelde. Als je zo hard onderuitgaat heeft het eigenlijk geen zin om er woorden aan vuil te maken."

Toch gaat Ramos verder in op het falen van de hoofdstedelingen. "We hebben het Barcelona niet moeilijk genoeg gemaakt en hebben ook te weinig druk gezet. Onder zulke omstandigheden voelen zij zich als vissen in het water."

Ondanks de afgang voor de eigen supporters weigert de 29-jarige international van Spanje echter conclusies te verbinden aan de nederlaag. "Nu moeten we blijven vechten, onze koppen niet laten hangen en nog meer als een team opereren."

"Je kunt ook niet over falen spreken, want we strijden op alle fronten nog mee om de prijzen. Alles kan nog gebeuren. Hoewel we zes punten achterstand hebben op Barcelona, kunnen we ze nog pakken."

Benitez

Ramos vindt het te makkelijk om de blamage toe te schrijven aan een gebrek aan mentaliteit of aan trainer Rafael Benitez. "Ik geloof niet dat met onze instelling te maken heeft. Ik hou er ook niet van om met m'n vinger te wijzen of iemand de schuld te geven."

Toch begrijpt de centrale verdediger de teleurstelling van de fans, die hun eigen spelers, trainer en voorzitter uitfloten en applaudisseerden voor de bezoekers uit Catalonië. "Het doet hen pijn en dan vragen ze om uitleg, dat hoort allemaal bij het voetbal."

De positie van Benitez mag echter niet ter discussie staan, meent Ramos. "Wij geloven in de trainer, we zouden wel gek zijn als we dat niet zouden doen. Je moet altijd geloof houden in de groep. Wij hebben een goede relatie met hem en hebben ook niet verzocht om aanvallender te spelen."