FC Barcelona heeft zaterdag de koppositie in de Primera Division verstevigd door Real Madrid met liefst 4-0 te verslaan in een eenzijdige aflevering van El Clásico.

Halverwege leidde FC Barcelona al met 2-0 in Bernabéu door treffers van Luis Suarez en Neymar. Na de hervatting deden Andrés Iniesta en nogmaals Suarez een duit in het zakje.

Bij de Champions League-houder maakte Lionel Messi in de tweede helft zijn rentree na zo'n twee maanden blessureleed.

Na twaalf duels in de Spaanse competitie bezit titelverdediger FC Barcelona dertig punten, zes meer dan nummer Real Madrid. De 'Koninklijke' kan de tweede plek zondag verliezen aan stadgenoot Atletico Madrid.

Veel aanvallen

Van aftasten door beide teams was geen sprake in de 231e editie van El Clásico. Met name FC Barcelona zocht vanaf het begin veelvuldig de aanval en dat leidde al snel tot een kans van Neymar (schot over het doel) én de 1-0 van Luis Suarez.

De Uruguayaan schoof de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet langs Real Madrid-doelman Keylor Navas. Dat deed hij na te zijn vrijgespeeld door Sergi Roberto.

Real Madrid had zeer veel moeite om met een passend antwoord te komen. Cristiano Ronaldo kwam nauwelijks uit de verf, op een inzet in de beginfase na. De Portugees maakte een geïrriteerde indruk en leek een (onbestrafte) elleboogstoot uit te delen aan Dani Alves.

Net toen Real de druk opvoerde en FC Barcelona even onder druk kwam te staan, viel vlak voor de onderbreking de 2-0. Iniesta vond Neymar, die de buitenspelval nipt ontweek en oog in oog met Navas koel afrondde.

Fluitconcert

Real Madrid, dat onder begeleiding van een striemend fluitconcert van de fans de kleedkamer had opgezocht, kreeg in de openingsfase van de tweede helft de genadeklap. Iniesta schoot hard raak op aangeven van Neymar. Daarbij werd de middenvelder geen strobreed in de weg gelegd door de defensie van de thuisploeg.

Vlak na de 3-0 achtte FC Barcelona-coach Luis Enrique de tijd rijp op Messi in te laten vallen. De Argentijn, die acht weken geleden tegen Las Palmas een knieblessure opliep, liet zich meteen gelden met enkele acties.

Real Madrid ging met de moed der wanhoop op jacht naar de aansluitingstreffer, maar gaf daarbij veel ruimte weg. Een kwartier voor tijd tekende Suarez voor de 4-0, waarmee hij de eindstand vastlegde. Door een rode kaart van Isco eindigde Real het duel met tien man.

FC Barcelona vestigde met de ruime triomf geen record. Begin 1974 zegevierden de Catalanen met een uitblinkende Johan Cruijff met 5-0 op bezoek bij Real Madrid.

Bekijk de uitslagen en de stand in de Primera Division