De ethische commissie van de FIFA heeft zaterdag het definitieve rapport over het onderzoek naar voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini ingediend. In het rapport wordt gevraagd om sancties.

Dat meldt de wereldvoetbalbond. Vanwege privacyredenen zijn de details van het rapport en de geëiste sancties tegen Blatter en Platini niet bekendgemaakt.

Het afgeronde onderzoek is aangeboden aan de juridische tak van de ethische commissie, die onder leiding staat van Hans-Joachim Eckert.

Aan de hand van het rapport zal worden beslist welke stappen verder tegen de al geschorste Blatter en Platini zullen worden genomen.

Onlangs verwierp de beroepscommissie van de FIFA het beroep van Blatter en Platini tegen hun schorsing van negentig dagen. Het tweetal kondigde daarop aan naar het internationaal sporttribunaal CAS te zullen stappen.

In een verklaring meldt Blatter dat hij ervan overtuigd is dat zijn naam wordt gezuiverd als alle feiten worden onderzocht door een onafhankelijke instantie.

1,8 miljoen euro

De 79-jarige Blatter en de 60-jarige Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

​Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank, zo'n 1,8 miljoen euro, aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat de Fransman tussen 1999 en 2002 heeft gedaan. Onduidelijk is waar dat bedrag voor bedoeld was.

De betaling, die gedaan werd in februari 2011, zou niet in het belang van de FIFA zijn geweest.