Trainer Foppe Haan begint voorlopig met Mitchell Te Vrede in de spits. De coach van sc Heerenveen vindt hem ''net iets beter'' dan Henk Veerman.

''Henk zit er dicht tegen aan, maar is iets rommeliger in zijn spel. Hij heeft meer ruimte nodig. Op dit moment kies ik voor Mitchell'', aldus de interim-coach bij de Friezen.

Toch is hij over beide spitsen niet helemaal tevreden. ''Er moet nog het nodige gebeuren om ze op een goed niveau te krijgen. Dat is geen probleem, want ze trainen fantastisch.''

Veerman, die terugkeert van een schorsing, begint in de uitwedstrijd tegen AZ zaterdag dus op de bank. Jordy Buijs vervangt in Alkmaar de geschorste Joey van den Berg. Verdediger Joost van Aken is een twijfelgeval bij Heerenveen.

Vitesse

Sheran Yeini zal zondag de geschorste Marvelous Nakamba vervangen bij Vitesse, dat het opneemt tegen ADO Den Haag. Verder ontbreekt Nathan bij de club uit Arnhem. Hij heeft een knieblessure, zei trainer Peter Bosz vrijdag.

Bosz treft in Den Haag Mike Havenaar, oud-spits van Vitesse. ''Mike is even weggeweest uit Nederland. Nu is hij weer terug en kun je zien dat hij het voetballen en het scoren niet verleerd is.''

Vitesse zal zich in Den Haag willen revancheren voor de slechte wedstrijd van begin november tegen AZ. Toen verloor de ploeg met 0-2. In die wedstrijd pakte Nakamba twee gele kaarten in de eerste helft.

ADO-trainer Henk Fraser deed voorafgaand aan de wedstrijd uiterst geheimzinnig over zijn opstelling en mogelijke wijzigingen in het elftal dat twee weken terug tegen Roda JC speelde.

''Ik ben de laatste paar weken wel aan het kijken naar de jongens. Het moet duidelijk zijn dat iedereen moet vechten voor zijn kans. Het lijkt wel dat men daar nu naar gaat handelen. Dat zal invloed hebben op de concurrentiestrijd.''

FC Twente

Hidde Ter Avest mist zondag de uitwedstrijd van FC Twente tegen Feyenoord. De verdediger heeft te veel last van een oogblessure.

''Wat betreft bezetting achterin wordt het nu puzzelen”, vertelt trainer René Hake, die ook nog niet over Robbert Schilder kan beschikken.

''Het gaat de goede kant op met het herstel van Robbert, maar de wedstrijd tegen Feyenoord komt nog te vroeg. We hebben een aantal opties om het achterin opnieuw in te vullen. Joachim Andersen kan rechtsback spelen, maar ook Peet Bijen of Richard Jensen.”

FC Twente beleefde een teleurstellende competitiestart. Met slechts negen punten uit twaalf duels vindt de club zich terug op de vijftiende plaats van de ranglijst.