De spelers van het Nederlands elftal zijn dinsdagavond flink geschrokken door de plotselinge afgelasting van het oefenduel met Duitsland, maar ze vinden het ook niet meer dan logisch dat de wedstrijd niet doorging.

"Het was een onwezenlijke avond", aldus PSV-aanvoerder Luuk de Jong donderdag in het AD. "Iedereen zit met onzekerheid, angst, want alles was nieuw voor ons. Niemand had zo'n situatie eerder meegemaakt. Gelukkig.''

De internationals zaten al in de bus op weg naar het stadion in Hannover toen het stadion werd ontruimd en bekend werd dat de wedstrijd niet door zou gaan vanwege een concrete terreurdreiging. De Nederlandse bus maakte daarop direct rechtsomkeert.

"Pas toen de buschauffeur plotsklaps omkeerde, besefte ik dat het mis was", vertelt Ajax-verdediger Kenny Tete aan De Telegraaf. "Ik dacht direct aan een zelfde situatie als vrijdag in Parijs. Maar lopen we nu echt gevaar? Doordat we in het begin heel weinig informatie kregen, spoken er echt allerlei gekke dingen door je hoofd."

"Mijn ouders waren er allebei klaar voor om vanuit Amsterdam naar Hannover te rijden en me op te halen. Aan hun reactie merkte ik dat de aanslagen in Parijs toch diepe wonden hebben geslagen."

Tete benadrukt echter dat de angst bij de spelers van het Nederlands elftal snel werd weggenomen. "In de bus werd gezegd dat de wedstrijd was uitgesteld, maar tijdens het eten hoorden we dat-ie definitief niet doorging. De Duitse autoriteiten stelden ons eigenlijk heel snel gerust. Echt complimenten hoe dat werd aangepakt."

Schiphol

De staf en selectie van Oranje werd vervolgens naar de luchthaven gebracht, vanwaar er 's avonds nog naar Schiphol werd gevlogen. "Ik was heel blij toen ik rond half twee 's nachts weer gewoon thuis was", aldus De Jong.

VfL Wolfsburg-spits Bas Dost zat niet in het vliegtuig, omdat een medewerker van zijn club hem ophaalde om de negentig kilometer van Hannover naar Wolfsburg te overbruggen.

De aanvaller begrijpt volkomen dat de Duitse autoriteiten de wedstrijd niet door lieten gaan. "Ik heb geen idee wat er precies aan de hand was. Dat interesseert me ook niet. Er zal een geldige reden zijn geweest, anders doen ze dat hier niet."

"Ik ben blij dat het is afgelast. Misschien was er niets aan de hand, maar zo belangrijk is voetbal niet. Als er sprake is van dreiging is zo'n potje niets waard.''