De beroepscommissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft het beroep van voorzitter Sepp Blatter en UEFA-president Michel Platini tegen hun schorsing van negentig dagen verworpen.

Dat meldt de FIFA woensdag.

De 79-jarige Blatter en de 60-jarige Platini kunnen nu alleen nog naar het het internationaal sporttribunaal CAS en meldden woensdag vrijwel direct dat ook te zullen doen.

''Het afwijzen van het beroep is vreemd'', reageerde de advocaat van Blatter. ''Want er is geen bewijs van overtredingen in de overeenkomst tussen mijn cliënt, de FIFA en Platini.''

De FIFA meldt in zijn verklaring dat de rechtsprekende kamer van de ethische commissie zijn strafprocedure nog niet heeft afgerond en de straffen voor beide officials nog kan bevestigen, kwijtschelden of aanpassen.

Betaling

Blatter en Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

Dat orgaan heeft nog steeds niet officieel gecommuniceerd waarom de Zwitser en de Fransman bestraft zijn, maar de schorsing is is zeer waarschijnlijk in afwachting van het onderzoek waarmee Zwitserse autoriteiten bezig zijn naar een dubieuze betaling van Blatter aan Platini in 2011.

​Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank, zo'n 1,8 miljoen euro, aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat de Fransman tussen 1999 en 2002 heeft gedaan. Onduidelijk is waar dat bedrag voor bedoeld was. De betaling, die gedaan werd in februari 2011, zou niet in het belang van de FIFA zijn geweest.

Verkiezingen

Blatter, die eerder deze maand een paar dagen in een Zwitsers ziekenuis werd opgenomen, is sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij kondigde in juni al zijn aftreden aan. Zijn opvolger wordt op 26 februari 2016 gekozen tijdens een buitengewoon congres.

Platini hoopt nog steeds dat hij een van de kandidaten zal zijn om de nieuwe preses te worden van de wereldvoetbalbond, maar de voormalig topvoetballer stond niet op de vijfkoppige lijst die het verkiezingscomité vorige week donderdag bekendmaakte.

De kandidaturen van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, de Fransman Jerôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale zijn wel goedgekeurd.