Oekraïne, Zweden, Ierland en Hongarije hebben de afgelopen dagen het deelnemersveld voor het EK van volgend jaar compleet gemaakt. Het eerste toernooi met 24 landen kent vijf debutanten.

Albanië, Noord-Ierland, Slowakije, Wales en IJsland zullen volgend jaar in Frankrijk voor het eerst acte de présence gegeven. Dat brengt het aantal landen dat ooit heeft meegedaan aan het EK op 36.

Voor Albanië en IJsland wordt het bovendien het eerste grote toernooi ooit. Slowakije (2010), Wales (1958) en Noord-Ierland (1958, 1982, 1986) waren al eens aanwezig op een WK.

Vier jaar geleden bij het EK maakte alleen gastland Oekraïne zijn debuut. In 2004 waren gastland Oostenrijk, Letland en Polen de debutanten, in 2000 mochten Noorwegen, Servië en Montenegro (eerder al actief als Joegoslavië) en Slovenië voor het eerst aan een EK proeven en in 1996 debuteerden Bulgarije, Kroatië, Rusland (eerder al actief als de Sovjet-Unie en GOS), Tsjechië, Turkije en Zwitserland.

Daarbij moet worden aangetekend dat er volgend jaar acht landen meer mee doen dan op die vier toernooien. Bij het eerste EK in 1960 waren er maar vier deelnemers. In 1980 werd dat verhoogd naar acht, waarna er vanaf 1996 met zestien teams werd begonnen.

Duitsland

Duitsland begint in Frankrijk aan zijn twaalfde EK op rij, waarmee het recordhouder is. De 'Mannschaft' miste alleen de eerste drie Europese kampioenschappen in 1960, 1964 en 1968.

Nederland stond op zeven EK's op een rij, maar Oranje wist zich in een poule met IJsland, Tsjechië, Turkije, Kazachstan en Letland niet te kwalificeren.

Met Nederland, Denemarken en Griekenland zijn er drie voormalig Europees kampioenen niet aanwezig in Frankrijk. Spanje won de laatste twee EK's en is er in Frankrijk voor de tiende keer bij.

Van de 24 geplaatste ploegen was Hongarije het langst afwezig op een EK. De nummer twee van de WK's van 1938 en 1954 kwalificeerde zich in 1972 voor het laatst voor het continentale kampioenschap.

De loting voor de groepsfase van het EK vindt op 12 december plaats in Parijs. Euro 2016 begint op 10 juni en de finale is op 10 juli in het Stade de France.