Hoofd opleidingen Wim Jonk gelooft niet dat Ajax na het vertrek van Johan Cruijff als adviseur de visie van de clubicoon zal blijven volgen.

"Ik hoor nu allerlei mensen roepen dat Ajax gewoon doorgaat met het plan en de ideeën van Cruijff. Maar dat is ongeloofwaardig", zegt Jonk woensdag in De Telegraaf.

Cruijff maakte maandag in zijn column in diezelfde krant bekend dat hij stopt als adviseur van de Amsterdammers. De oud-speler en -coach van de club stelde naar eigen zeggen al jaren vast dat de kern van zijn visie niet wordt uitgevoerd binnen Ajax.

Bovendien was de legendarische 'Nummer 14' het totaal niet eens met de beslissing van de directie vorige week om afscheid te nemen van Jonk.

De oud-middenvelder, die voorlopig zijn werkzaamheden als hoofd opleidingen gewoon doorzet, begrijpt "volkomen" dat Cruijff afscheid heeft genomen van Ajax.

"Ik ben het ook eens met Johan dat er iets moet gebeuren in de structuur van de club. Het is nu al jarenlang gedoe, dat is geen toeval meer. Zijn we een voetbalclub of een politieke partij? Ik ben benieuwd wat de leden ervan vinden. Die gaan op 17 december de toekomst van de club bepalen."

Bestuursraad

Op die datum zullen de leden van Ajax bij elkaar komen voor een vergadering en zouden ze de bestuursraad kunnen wegsturen. Dat orgaan schaarde zich afgelopen vrijdag bij de aandeelhoudersvergadering niet achter het hoofd van de jeugdopleiding.

De enige andere manier waarop Jonk nog bij Ajax kan blijven, is als hij een onvermijdelijk lijkende arbitragezaak wint.

Jonk heeft naar eigen zeggen al enkele dagen niet meer met de clubleiding gesproken. "Met mij wordt niet gesproken. Mijn advocaat heeft dinsdag voorgesteld om eerst met elkaar rond de tafel te gaan zitten."

Directeur Edwin van der Sar noemde het maandag "heel vervelend" dat Ajax een arbeidsconflict heeft met Jonk, maar verder wilde hij er niks over kwijt.

De oud-keeper benadrukte wel dat de Amsterdammers "geen koerswijziging" zullen inzetten na het vertrek van Cruijff. "De uitgangspunten waarmee onze jeugdopleiding werkt, worden niet veranderd."