Zlatan Ibrahimovic schoot Zweden dinsdagavond met twee goals in de return van de play-off tegen Denemarken (2-2) hoogstpersoonlijk naar het EK van volgend jaar. De vedette sloeg na afloop terug naar zijn criticasters.

"Veel mensen klaagden dat ik oud en zwak was, maar daar lijkt het toch niet op", aldus de 34-jarige Ibrahimovic, die zijn 61e en 62e interlandgoal maakte in Kopenhagen, tegen het Zweedse Kanal 5.

De spits van Paris Saint-Germain had voor de twee duels met Denemarken door laten schemeren dat het EK van 2016 waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi namens Zweden zal zijn.

"De gedachte was dat deze wedstrijd in Kopenhagen voor mijn afscheid zou zorgen, maar ik heb heel Denemarken met pensioen gestuurd."

"Het is het lot dat ik de kans krijg om mijn interlandcarrière af te sluiten op het EK. Ik kan niet beschrijven hoe het voelt dat we ons gekwalificeerd hebben. De ploeg die het meeste ervoor over had zou zich plaatsen voor het EK en dat waren wij."

Hamren

Ibrahimovic, die in 2001 debuteerde voor Zweden en inmiddels 111 interlands achter zijn naam heeft staan, kan zich gaan opmaken voor zijn zesde grote toernooi, na de WK's van 2002 en 2006 en de EK's van 2004, 2008 en 2012.

"Natuurlijk is Zlatan heel belangrijk voor ons", zei spits Marcus Berg. "Maar het hele team heeft het erg goed gedaan."

Ook bondscoach Erik Hamren prees de "fantastische" prestatie van zijn elftal. "Het is best knap dat we ons gekwalificeerd hebben, aangezien we het slechtste Zweedse team ooit zijn genoemd."

Rechtsback Mikael Lustig sprak van "revanche" vanwege alle negatieve verhalen in de Zweedse media. "We hebben laten zien wat voor team we zijn. Er is veel gesproken over een nieuwe generatie voor het Zweedse team, maar misschien hebben de media een nieuwe generatie nodig."