KNVB-directeur Bert van Oostveen zegt zich geen zorgen te maken over de veiligheid bij voetbalwedstrijden in Nederland.

"Nee, ik maak me geen zorgen. Ik vind juist dat we als samenleving nu een vuist moeten maken", aldus Van Oostveen, die woensdag terugreist vanuit Hannover.

In de Duitse stad werd dinsdag de oefeninterland van Oranje tegen Duitsland afgelast vanwege terreurdreiging, maar dat mag van Van Oostveen geen invloed hebben op de opkomst bij evenementen in Nederland.

"Juist nu moeten we in Nederland aanwezig zijn bij tentoonstellingen, concerten en sportwedstrijden. De fundamentele waarden van onze democratie worden anders aangetast en daar verzet ik mij tegen. We moeten blijven gaan, totdat de autoriteiten zeggen dat het niet veilig is."

Veilige plek

Tot het moment dat de selectie van het Nederlands elftal dinsdag te horen kreeg dat er terreurdreiging was, hield Van Oostveen dan ook geen rekening met afgelasting van het duel in de HDI-Arena.

"We werden anderhalf uur voor de wedstrijd per telefoon ingelicht, terwijl de ploeg al per bus onderweg was naar het stadion. Eerst is de selectie naar een veilige plek gegaan omdat niet zeker was of het duel afgelast zou worden. Die veilige plek was overigens niet het hotel van Oranje."

"Toen duidelijk werd dat de wedstrijd definitief niet door zou gaan, is de ploeg pas teruggegaan en daarna is besloten dat de spelers meteen naar huis zouden gaan."

Van Oostveen zegt dat de KNVB geen invloed had op de beslissing om de rit naar het stadion af te breken. "De beslissing om rechtsomkeert te maken is genomen door de lokale autoriteiten en de Duitse politie. Zij waren ook beter op de hoogte van de situatie."

"Het was wel een onwerkelijke situatie. En niet alleen voor ons, maar voor de hele maatschappij. Er is in Hannover ook een concertzaal en een deel van het station ontruimd. De samenleving is op dit moment dus ontwricht en het voetbal maakt daar deel van uit."

Gelaten

Volgens Van Oostveen reageerde de spelersgroep van Oranje "teleurgesteld" en "gelaten" op het bericht dat de wedstrijd niet door zou gaan.

"Ze hebben zich drie dagen voorbereid op een wedstrijd die ze absoluut wilden spelen. In eerste instantie was het een wedstrijd in het teken van de opbouw van Oranje, maar door de aanslagen van vrijdag in Parijs werd het letterlijk een vriendschappelijk duel."

"We wilden een statement maken tegen terreur en voor vrijheid. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn."