​Zweden en Oekraïne hebben dinsdag ten koste van Denemarken en Slovenië beslag gelegd op de twee laatste tickets voor het EK van 2016.

Met de kwalificatie van Zweden en Oekraïne is het deelnemersveld rond. 24 landen zijn nu zeker van deelname aan het toernooi dat komende zomer wordt afgewerkt in Frankrijk.

Zowel Zweden als Oekraïne had zich zaterdag al een goede uitgangspositie verschaft voor de return van de play-offs voor een EK-ticket.

In Kopenhagen verdedigden de Zweden de 2-1 voorsprong van afgelopen zaterdag in Solna. Aanvoerder Zlatan Ibrahimovic hielp zijn land dinsdag met twee treffers aan een ticket in Denemarken: 2-2.

De spits zorgde na negentien minuten voor de openingstreffer door zich slim vrij te lopen bij een hoekschop en de bal binnen te tikken. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal schoot de 34-jarige een vrije trap fraai achter doelman Kasper Schmeichel.

De treffers van Yussuf Poulsen en Jannik Vestergaard in de slotfase kwamen vervolgens te laat voor het Denemarken van de afzwaaiende bondscoach Morten Olsen.

Zweden kwalificeerde zich zo voor de zesde keer voor een Europese eindronde. De Scandinaviërs waren er ook tijdens de laatste vier edities bij.

Oekraïne

Oekraïne had na een 2-0 overwinning in eigen land genoeg aan een gelijkspel in Slovenië. Bostjan Cesar maakte na elf minuten de Sloveense goal in Maribor, waarna Andriy Yarmolenko diep in blessuretijd de eindstand op 1-1 bepaalde.

De Oost-Europeanen debuteerden op de vorige editie als gastland en zijn er komende zomer in Frankrijk voor de tweede keer bij.