KNVB-directeur Bert van Oostveen betreurt dat Oranje geen statement heeft kunnen maken tegen terreur door de wedstrijd tegen Duitsland te spelen. Het oefenduel in Hannover werd vlak voor aanvang afgelast en het stadion werd ontruimd.

"Dat de wedstrijd niet door heeft kunnen gaan is buitengewoon betreurenswaardig. Wij wilden hier graag spelen", zei Van Oostveen dinsdagavond bij terugkeer bij het hotel van Oranje in de Duitse stad.

"We wilden een statement maken tegen terreur en voor vrijheid. Helaas is dat niet gelukt."

Anderhalf uur voor de aftrap hoorde het Nederlands elftal dat er niet gespeeld zou worden, omdat er sprake was van terreurdreiging.

Zowel wereldkampioen Duitsland als Oranje was op het moment van de ontruiming per bus onderweg naar het stadion en moest plotsklaps omkeren om zich weer veilig terug te trekken in hun hotels. Beide selecties hebben hun hotels inmiddels verlaten en zijn weer huiswaarts gekeerd

"Onze mensen moesten zo snel mogelijk in veiligheid gebracht worden, hetgeen ook gebeurd is. Het is zeer verdrietig dat onze maatschappij als gevolg van 'Parijs' en eerdere terreuraanslagen zo alert moet zijn als nu het geval is", vertelde Van Oostveen, die zelf woensdagochtend pas terugkeert naar Nederland.

Autoriteiten

Van Oostveen kon niet zeggen hoe de spelers van Oranje zijn teruggekeerd naar huis. "Ik zou normaal altijd zeggen of ze met een vliegtuig of bus naar Nederland gaan. Maar uit veiligheidsoverwegingen ga ik dat nu natuurlijk niet zeggen."

Ook over de exacte reden van de afgelasting was Van Oostveen terughoudend. "Ik heb daar wel het een en ander over gehoord, maar kan daar niets over zeggen. Dat is niet aan mij. Dat is iets voor de Duitse autoriteiten die ik overigens een heel groot compliment wil maken."

"Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Maar ik weet natuurlijk niet hoe de spelers alles hebben ervaren. Dat zou je aan hen moeten vragen."