Jong Oranje heeft dinsdagavond de EK-kwalificatiewedstrijd in Myjava tegen Jong Slowakije met 4-2 verloren. Nederland verspeelde na rust een 2-0 voorsprong.

Vincent Janssen schoot de ploeg van bondscoach Fred Grim in de eerste helft met twee treffers op een comfortabele voorsprong, maar in het tweede bedrijf zakte Jong Oranje ver terug.

Door de nederlaag moet Nederland in groep 8 de koppositie aan Jong Slowakije afstaan. Jong Oranje bleef op negen punten staan, uit vijf duels. De Slowaken belandden eveneens op negen punten, uit vier wedstrijden.

De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2017 in Polen. De beste vier nummers twee strijden in de play-offs om twee tickets.

Sterk

Jong Oranje begon sterk aan de wedstrijd en kreeg ook gelijk al de nodige kansen. Zo stuitte Jorrit Hendrix van dichtbij op doelman Adrian Chovan en was de rebound niet besteed aan Tonny Vilhena en Ricardo Kishna.

Na ruim een kwartier spelen was het alsnog raak voor de Nederlandse beloften. Een schot van Hendrix werd bewust en succesvol van richting veranderd door Vincent Janssen.

Gesteund door die treffer maakte de equipe van Grim ook in het restant van de eerste helft een overtuigende indruk. Dat resulteerde al snel in de 2-0 en opnieuw was Janssen de gevierde man. De grensrechter oordeelde dat het afstandsschot van de spits van AZ via de onderkant van de lat over de lijn was geweest.

Janssen kreeg een minuut na de 2-0 een goede mogelijkheid op de 3-0, maar dit keer lag Chovan in de weg. Vilhena had de sluitpost vlak voor rust wel moeten passeren, maar zijn schot in kansrijke positie ging hoog over.

Bovenliggend

Jong Slowakije, dat onlangs in Nijmegen met 3-1 te sterk was voor Jong Oranje, kwam er voor rust niet al te veel aan te pas - alleen Adam Zrelak kreeg een grote kans - maar in de tweede helft waren de Slowaken de bovenliggende partij.

Jaroslav Mihalik zorgde vijf minuten na de pauze voor de aansluitingstreffer door de bal in de bovenhoek te schieten. Nadat opnieuw Zrelak een grote kans had laten liggen op de gelijkmaker, was Albert Rusnak halverwege de tweede helft wel trefzeker. De aanvaller van FC Groningen verschalkte doelman Mickey van der Hart met een kopbal.

Het spel golfde in de laatste twintig minuten op en neer, maar Jong Slowakije ging uiteindelijk met de zege aan de haal. Martin Chrien (intikker) en Adam Zrelak (strafschop) waren verantwoordelijk voor een Slowaaks feestje.