Bert van Marwijk heeft dinsdag met Saoedi-Arabië een grote stap gezet richting plaatsing voor de volgende ronde in de WK-kwalificatie in de Aziatische regio.

De bondscoach zag zijn team met liefst 10-0 winnen van Oost-Timor in Dili.

Saoedi-Arabië had geen kind aan de zwakke thuisploeg. Met verzorgd positiespel werd Oost-Timor onder druk gezet in het Municipal Stadium.

Het duurde wel een half uur voordat het kwaliteitsverschil werd vertaald in de score. Uitblinker Mohammed Al-Sahlawi benutte een strafschop die werd toegekend door arbiter Alan Milliner na een wilde overtreding van doelman Raul Fernandes van Oost-Timor.

Scrimmage

Even later sloeg Mohammed Al Nakhli toe na een scrimmage en nog voor rust tilden Yahya Al-Shehri en Al-Sahlawi de marge naar vier.

Na de hervatting schakelde Saoedi-Arabië in eerste instantie een tandje terug, al scoorde Al-Sahlawi twee keer, waarvan eenmaal uit een penalty. Taisir Al-Jassim tekende even later voor de 0-7. Keeper Fernandes van Oost-Timor maakte geen sterke indruk bij deze tegendoelpunten.

Na de rode kaart van Adelino Trindade in de 88e minuut scoorde Saoedi-Arabië nog drie keer, via Al-Sahlawi (zijn vijfde), Naif Hazaz en Fahd Al Muwallad.

Koploper

Na zes speelrondes leidt Saoedi-Arabië met zestien punten de dans in groep A. Australië is koploper in groep B door een 4-0 overwinning op Bangladesh.

De groepswinnaar en de vier beste nummers twee kwalificeren zich voor de volgende ronde. In de derde fase van de kwalificatie in Azië worden vervolgens twaalf landen in twee poules van zes ondergebracht.

De top twee plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland, de twee nummers drie krijgen een herkansing in de play-offs.

Saoedi-Arabië vervolgt de WK-kwalificatie op 24 maart met een thuiswedstrijd tegen Maleisië.