Ierland heeft zich maandagavond als 22e land verzekerd van een ticket van het EK van 2016 in Frankrijk. In Dublin werd Bosnië-Herzegovina met 2-0 verslagen.

Jonathan Walters was de grote man aan de kant van de Ieren met twee treffers. De overwinning was ruim genoeg na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd.

Het is de derde keer dat Ierland naar het eindtoernooi gaat. Bij de vorige twee deelnames, in 1988 en 2012, wist het land de groepsfase niet te overleven. Bosnië was nog nooit present op een EK.

Door de plaatsing van Ierland zijn er nu nog twee tickets te verdienen voor het EK. Dinsdagavond worden die bij Slovenië-Oekraïne en Denemarken-Zweden verdeeld.

Beide duels beginnen om 20.45 uur. Oekraïne won zaterdag het heenduel thuis met 2-0 van Slovenië. Zweden was in Solna met 2-1 te sterk voor de Denen.

Kuipers

Ierland startte maandag fel tegen Bosnië en kreeg na ruim twintig minuten een strafschop van scheidsrechter Björn Kuipers, die een handsbal van Ervin Zukanovic constateerde. Walters faalde oog in oog met Chelsea-doelman Asmir Begovic niet.

In het vervolg kreeg de ploeg van bondscoach Martin O'Neill het moeilijker en was het Bosnië dat het meeste balbezit had. Na een ruststand van 1-0 werd het in de tweede helft toch 2-0. Walters schoot via de binnenkant van de paal raak.

Die treffer bleek de genadeklap voor Bosnië. De ploeg, waar onder meer voormalig AZ-middenvelder Haris Medunjanin aan de aftrap stond, bleek in de resterende twintig minuten niet bij machte iets terug te doen.

Vedad Ibisevic was in de blessuretijd nog wel dicht bij een doelpunt, maar hij trof met zijn inzet de lat.