Johan Cruijff stopt als adviseur bij Ajax en trekt ook zijn naam af van de plannen van de club. 

"Ik stop ermee", schrijft de oud-topvoetballer in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff vindt dat Ajax zich niet houdt aan zijn plan. "Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee." 

Cruijff hekelde vorige week al de beslissing van de directie om afscheid te nemen van hoofd opleidingen Wim Jonk. 

De drievoudig Gouden Bal-winnaar hoopte dat de bestuursraad, onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs, afgelopen vrijdag zou ingrijpen tijdens de aandeelhoudersvergadering, maar die schaarde zich niet achter Jonk.

Aandelen

De enige manier waarop Jonk nog bij Ajax kan blijven, is als hij een onvermijdelijk lijkende arbitragezaak wint. 

Daar lijkt Cruijff niet op te gaan wachten. De 48-voudig international is vooral teleurgesteld in Henrichs. "Hij heeft vijf clubiconen laten vallen om de raad van commissarissen te dekken. Zo’n mentaliteit past niet bij onze club." 

"Ik hoop daarom dat een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden. Misschien door alle aandelen op te kopen of zo. Zodat we weer terugkeren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan", aldus Cruijff. 

"Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit."

Fluwelen revolutie

Cruijff zette het beleid van Ajax in 2011 naar zijn hand nadat hij eind 2010 scherpe kritiek uitte op het spel van het eerste elftal onder coach Martin Jol.

In de zogenoemde fluwelen revolutie, die onder meer rvc-voorzitter Steven ten Have de kop kostte, legde Cruijff de macht bij de oud-spelers Frank de Boer (hoofdtrainer), Jonk en Dennis Bergkamp. Later werd Marc Overmars daaraan toegevoegd als directeur voetbalzaken.

Begin 2015 ging het mis. Jonk schoof niet meer aan bij overleg met de rest van het 'technisch hart'. Ook directeur marketing Edwin van der Sar kreeg de partijen niet meer op één lijn. Dat leidde vorige week tot een aangekondigd vertrek van Jonk, die echter weigert op te stappen.

Opleiding

In het Cruijff-plan ligt de focus op opleiden. Jonk stoorde zich aan de dure aankopen die de ontwikkeling van talent zijns inziens in de weg staan.

Vorige week dreigde Cruijff al zijn taken als adviseur neer te leggen nadat de directie aankondigde te gaan breken met Jonk. "Het kan niet zo zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten", vertelde Cruijff toen aan De Telegraaf.

Cruijff hekelde in een eerder stadium al het vertrek van Tscheu La Ling als adviseur. De oud-speler was in een rapport zeer kritisch over de structuur bij Ajax.