Hongarije heeft zich zondagavond ten koste van Noorwegen geplaatst voor het EK voetbal van komende zomer in Frankrijk. 

De ploeg van Bernd Storck was afgelopen donderdag in de heenwedstrijd van de play-offs al met 1-0 te sterk en won zondag ook de return in Boedapest: 2-1.

Tamas Priskin tekende na een kwartier spelen al voor de openingstreffer namens Hongarije. Hij krulde de bal van net binnen het strafschopgebied in de rechter bovenhoek. 

Markus Henriksen begon weer in de basis bij Noorwegen en speelde de hele wedstrijd, maar de middenvelder van AZ kon de Noren net als in de heenwedstrijd opnieuw onvoldoende bij de hand nemen.

Henriksen fungeerde in Boedapest voor de gelegenheid als diepe spits met de jeugdige Martin Ödegaard (16) in zijn rug en Mohamed Elyounoussi en Per Skjelbred op de vleugels.

De aanvallende bedoelingen waren goed maar vruchteloos. Even Hofland kopte tegen de paal, Henriksen mikte net over. Hongarije kon afwachten maar bleef ook gevaarlijk.

Hongarije-Noorwegen in beeld

Dzsudzsák

Oud-PSV'er Balász Dzsudzsák leidde de 2-0 in met een indraaiende hoekschop naar Daniel Böde. Deze verlengde de bal bij de eerste paal en die viel via Henriksen binnen.

De Noor maakte zijn eigen doelpunt even later nog wel goed door de aansluitingstreffer te maken, maar zijn ploeg slaagde er in de laatste minuten niet meer in om twee keer te scoren.

Het is de eerste keer sinds 1972 dat Hongarije zich weet te plaatsen voor het EK.