Oekraïne heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting het EK. De ploeg van bondscoach Mikhail Fomenko won in Lviv de eerste play-offwedstrijd tegen Slovenië met 2-0.

Dinsdag is de return in Slovenië en dan hoopt Oekraïne voor de tweede keer in de historie een plek op het EK af te dwingen. In 2012 was Oekraïne samen met Polen organisator.

Ook Slovenië deed pas één keer mee aan het EK. Dat was in 2000 toen het toernooi in Nederland en België gehouden werd.

Dat Slovenië ook nu nog een kleine kans heeft om het toernooi volgend jaar in Frankrijk te halen mag Oekraïne zich aanrekenen. De thuisploeg had zaterdag genoeg kansen om er een veel grotere zege dan 2-0 van te maken.

Paal

In Lviv opende Andriy Yarmolenko de score na ruim twintig minuten spelen. In het strafschopgebied nam hij beheerst aan en tikte hij keurig in de verre hoek.

De voorsprong voor Oekraïne was niet onterecht, al had Slovenië zeker ook mogelijkheden. Milivoje Novakovic kon bijvoorbeeld na een half uur vrij intikken, maar hij miste de controle.

Yevhen Seleznyov, de gevaarlijkste aanvaller aan Oekraïense zijde, maakte er kort na rust 2-0 van. Hij tikte een uitgekiende voorzet van Artem Fedetskyy op het randje van buitenspel binnen.

Enkele minuten later had Denys Garmash de derde goal voor het inkoppen, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door de Sloveense doelman Samir Handanovic. Seleznyov schoot ook nog op de paal, waarna Slovenië eindelijk wat aandrong. 

De uitploeg hoopte op de aansluitingstreffer, maar die bleef uit waardoor Slovenië bij de return dinsdag voor een zware opgave staat.