Interim-voorzitter Issa Hayatou van wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag met succes een niertransplantatie ondergaan.

Dat meldt de FIFA vrijdag in een verklaring op zijn website. De bond benadrukt dat Hayatou zijn functie als interim-voorzitter kan blijven vervullen.

De 69-jarige Kameroener, die al sinds 1988 preses is van de Afrikaanse voetbalbond (CAF), heeft in de afgelopen jaren nooit een geheim gemaakt van zijn nierproblemen en het feit dat hij dialyse moest ondergaan. Volgens de CAF heeft zijn functioneren er niet onder geleden.

"Ik ben blij met het goede nieuws dat we van de doktoren ontvangen hebben", zegt waarnemend secretaris-generaal Markus Kattner van de FIFA.

"Ik zal de komende dagen contact houden met de interim-voorzitter en hopelijk kunnen we binnenkort weer rekenen op zijn aanwezigheid."

Blatter

Hayatou behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA. Hij gold daardoor binnen het FIFA-bestuur als 'senior vicepresident en was daarmee na de voorzitter de hoogste in rang.

De oud-basketballer nam daardoor de taken over van preses Sepp Blatter toen de Zwitser begin oktober voor negentig dagen werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

De 79-jarige Blatter kampte de laatste weken ook met wat gezondheidsproblemen. Hij mocht donderdag het ziekenhuis verlaten nadat hij was getroffen door een kleine zenuwinzinking.

Hayatou is van plan om snel zijn werkzaamheden bij de FIFA en de CAF te hervatten. De komende dagen gebruikt de official om volledig te herstellen van de ingreep.