Bondskanselier Angela Merkel heeft zich vrijdag laten horen in de affaire rond de vermeende omkoping bij het Duitse bid voor het WK voetbal van 2006.

''De Duitse voetbalbond moet duidelijkheid geven over wat er is gebeurd'', zei de bondskanselier. De sportministers van de deelstaten sloten zich daarbij aan in hun slotverklaring na een tweedaags congres in Keulen.

Merkel reageerde op de bekentenis die Horst Schmidt deed voor de oefenwedstrijd van 'die Mannschaft' tegen Frankrijk.

De voormalig secretaris-generaal van de Duitse voetbalbond (DFB) bevestigde in het blad Bild dat hij in 2000 het contract tussen Franz Beckenbauer en de omstreden FIFA-bestuurder Jack Warner heeft gezien, zoals de Duitse krant Süddeutsche Zeitung al meldde.

''En ik denk dat ik niet de enige was'', voegde hij eraan toe, zonder namen te noemen.

Moderne regels

De ministers van sportzaken van de Duitse deelstaten riepen Beckenbauer op openheid van zaken te geven.

''Als de heer Beckenbauer iets kan bijdragen aan de opheldering - en op dit moment ziet het ernaar uit dat hij dat kan - dan denk ik dat hij dat moet doen'', zei Christina Kampmann van Noordrijn-Westfalen bij de afsluiting van de 39e conferentie van sportministers, waarvan zij de voorzitter was.

De vertegenwoordigers van de 'Bundesländer' eisten van de Duitse voetbalbond ''moderne regels ten aanzien van de transparantie en methodes die getuigen van goed bestuur''.

Michael Vesper, de directeur van het Duits olympisch comité (DOSB), vroeg de afgevaardigden enig geduld. ''Franz Beckenbauer heeft gezegd dat hij een toelichting wil geven en zal geven. Laten we even afwachten wat hij te zeggen heeft.''