De ethische commissie van de FIFA heeft de prominente bestuurder Angel Maria Villar vrijdag een boete van 23.000 euro opgelegd. Tevens krijgt de 65-jarige Spanjaard een officiële waarschuwing.

Villar hield zich volgens de onderzoekskamer van de ethische commissie rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 niet aan de regels voor bestuurders.

Momenteel neemt Villar de taken van de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini waar. De Spanjaard, een oud-prof, is ook een van de vicevoorzitters van de FIFA.

De ethische commissie meldt in de verklaring niet waarom Villar is bestraft. Wel is bij het bepalen van de sanctie rekening gehouden met het feit dat de Spanjaard meewerkte aan het onderzoek.

De WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Nederland was samen met België ook in de race om het WK 2018 te organiseren, maar greep mis.

De FBI en Zwitserse autoriteiten onderzoeken of er corruptie in het spel is geweest rond het toewijzingsproces.

Schorsingen

De FIFA maakte ook bekend dat Jean Guy Blaise Mayolas en Badji Mombo Wantete, respectievelijk de vicevoorzitter en secretaris-generaal van de Congolese voetbalbond, voor zes maanden zijn geschorst.

Deze bestuurders hielden zich onder meer niet aan artikel 20 van de ethische code van de FIFA - het accepteren en/of aanbieden van cadeaus.

Mayolas en Wantete waren al voorlopig geschorst voor 135 dagen, dus moeten ze nog slechts 45 dagen van hun straf uitzitten.