Tscheu La Ling toont zich in het rapport dat hij maakte over de structuur bij Ajax zeer kritisch over het functioneren van het technisch hart.

Dat blijkt uit het rapport-Ling, dat in het bezit is van De Telegraaf en waaruit de krant vrijdag citeert.

In het technisch hart zitten Wim Jonk (het hoofd opleidingen van wie Ajax afscheid wil nemen), directeur spelersbeleid Marc Overmars, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofdcoach Frank de Boer. Lings bevindingen hebben al geleid tot een iets andere invulling, met Edwin van der Sar als voorzitter van het technisch hart.

"Binnen het TH (technisch hart, red.) is sprake van onprofessionele besluitvorming", schrijft Ling.

"Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken, zoals speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroming, individuele spelers, etc. worden niet tot nauwelijks besproken in het TH."

Volgens Ling wordt er onvoldoende gecommuniceerd binnen het technisch hart.

"Er is weinig contact tussen de twee belangrijkste voetbalpersonen binnen Ajax: de hoofdtrainer en het hoofd jeugdopleiding. De verbinding ontbreekt. Een mogelijk verbindende rol door Bergkamp wordt niet ingevuld."

Hoofdlijnen

Ling stelt in zijn conclusies, die hij in juni presenteerde, ook dat het onduidelijk is of De Boer en Overmars eigenlijk wel deel uitmaken van het technisch hart.

"Er is geen duidelijke en logische verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen het TH en tussen het TH en de directie. Dan gaat het over hoofdlijnen, dus transfers, selectie, speelwijze, personeel en organisatie en budgetten."

Ling stelde een aantal opties voor een nieuw technisch hart voor. Toen de raad van commissarissen met een structuur kwam die haaks stond op zijn voorstel trok de oud-aanvaller zich terug als adviseur.

Aandeelhoudersvergadering

De Amsterdam Arena is vrijdag vanaf 14.00 uur het decor van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die door onder meer het voornemen van de Ajax-leiding om afscheid te nemen van Jonk onder hoogspanning is komen te staan.

Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering staat onder meer de benoeming van Leo van Wijk tot nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Van Wijk volgt Hans Wijers op.