Bondscoach Danny Blind laat het Nederlands elftal vrijdag in het oefenduel met Wales niet voetballen in het vertrouwde systeem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers.

"Ik vind dat een ploeg in meerdere systemen moet kunnen spelen. Daarnaast heb ik het idee dat we behoefte hebben aan meer defensieve zekerheid", zei Blind donderdagavond op een persconferentie in Cardiff.

Mogelijk speelt Oranje tegen Wales weer met vijf verdedigers, net zoals onder Louis van Gaal op het WK in Brazilië. Blind wilde zijn precieze formatie nog niet prijsgeven, omdat er meer opties zijn.

"Een andere mogelijkheid is dat we met twee controlerende middenvelders gaan spelen. We moeten in ieder geval een sterker defensief blok hebben. Maar ik laat nog even in het midden wat we gaan doen."

Tegendoelpunten

Oranje incasseerde in tien EK-kwalificatieduels maar liefst veertien tegentreffers en liep mede daardoor het Europese eindtoernooi van komende zomer mis. Blind is aanhanger van een offensief systeem, maar is ook realistisch.

"We zijn op dit moment niet in staat om al onze tegenstanders de wil op te leggen. De bedoeling is dat we tegen Wales en Duitsland in hetzelfde systeem spelen."

Blind benadrukte dat hij niet alleen op het voetbaltechnische vlak iets van zijn ploeg verwacht. ''We willen strijd en beleving zien. We spelen nu voorlopig vriendschappelijke wedstrijden, maar zo moeten we die niet benaderen."

Het Nederlands elftal speelt pas volgend jaar september weer officiële wedstrijden. Dan begint de ploeg van Blind namelijk aan het kwalificatietoernooi voor het WK van 2018 in Rusland. 

Goodwill

"Alles moet nu in het teken staan van die kwalificatie. Ik zal andere spelers een kans geven die we afgelopen seizoen weinig hebben gezien. Ik wil in ieder geval een gepassioneerd Nederlands elftal zien. Een ploeg die iets wil goedmaken."

"We zijn heel veel aan goodwill kwijtgeraakt. Het Nederlands elftal is van het volk, dat ook terecht erg teleurgesteld is. We moeten iedereen weer voor ons gaan winnen."

Blind beseft dat goede resultaten ook zijn eigen positie zullen verstevigen, na slechts één zege in vier duels. "Mijn cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Maar het gaat niet om mij. Het belangrijkste is dat het team weer succes gaat hebben."

Wales-Nederland is vrijdag vanaf 20.45 uur rechtstreeks te zien op NU.nl en SBS6.