Ajax stelt dat het zich altijd heeft gehouden aan de oorspronkelijke vijf uitgangspunten van Plan Cruijff, ondanks het feit dat hoofd jeugdopleiding Wim Jonk en Johan Cruijff zelf daar hun vraagtekens achter zetten.

Jonk weigerde al maanden aan te schuiven bij vergaderingen van het technisch hart, omdat hij vindt dat het beleid van de club niet strookt met het plan dat Cruijff enkele jaren geleden in het leven riep.

Daarop kreeg Jonk afgelopen dinsdag te horen dat hij moet vertrekken bij Ajax, omdat er volgens de directie sprake is van een onoverbrugbaar meningsverschil. De oud-international ging donderdag overigens gewoon aan het werk.

Algemeen directeur Dolf Collee stelt op de clubwebsite van de Amsterdammers dat de vijf uitgangspunten van plan Cruijff nooit ter discussie hebben gestaan.

"Niet bij de vereniging, niet bij onze Raad van Commissarissen, niet bij ons als directie en niet bij het technisch hart. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken." 

Arbeidsconflict

Volgens Collee is er dan ook alleen sprake van een arbeidsconflict met Jonk, omdat hij niet kwam opdagen tijdens vergaderingen van het technische hart en zich zodoende niet aan de afspraken hield. 

"We hebben veel pogingen ondernomen om Jonk weer aan tafel te krijgen. Begin september hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt over constructief samenwerken, maar daar heeft Jonk zich uiteindelijk toch weer van afgekeerd."