Manuel Neuer zal dinsdag in de oefeninterland tegen Nederland niet het Duitse doel verdedigen. De weer fitte Sami Khedira is wel inzetbaar.

De doelman van Bayern München staat vrijdag wel onder de lat bij de vriendschappelijke wedstrijd van de 'Mannschaft' tegen Frankrijk, maar slaat de tweede oefeninterland in Hannover over.

''We moeten ook de jongens achter hem een kans geven'', zei keeperstrainer Andreas Köpke donderdag voor vertrek naar Parijs.

Bondscoach Joachim Löw heeft met Neuer, Ron-Robert Zieler, Bernd Leno en Kevin Trapp vier keepers opgeroepen. Trapp, de 25-jarige doelman van Paris Saint-Germain, hoopt zijn eerste interland voor de wereldkampioen te mogen spelen.

Khedira

Khedira is fit genoeg om zowel tegen Frankrijk als tegen Nederland te spelen. De middenvelder zal vrijdag in ieder geval in Parijs in de basis staan.

''Ik denk dat Sami al weer terug is. Hij heeft een goede en agressieve indruk achtergelaten op de training'', zei de Duitse bondscoach Joachim Löw donderdag op een persconferentie.

Over de inzetbaarheid van Khedira was twijfel omdat de middenvelder eind oktober een kuitblessure opliep in het competitieduel van zijn club Juventus met Torino.

Mario Gomez kan na veertien maanden zijn rentree maken in het Duitse elftal. ''Hij maakte een zeer goede en zeer afgetrainde indruk. Hij is ongelofelijk gemotiveerd om het Europees kampioenschap te halen'', aldus Löw over de 30-jarige spits.

Gomez was een tijdje uit beeld bij de nationale ploeg, maar heeft zich met zijn doelpunten in de Turkse competitie voor Besiktas weer in de kijker gespeeld.