Michel Platini mag niet deelnemen aan de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap.

De UEFA-preses ontbreekt op de vijfkoppige lijst die het verkiezingscomité donderdag bekendmaakte.

Platini is momenteel geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Net als de Fransman mag de Liberiaan Musa Hassan Bility niet meedoen aan de strijd om de opvolging van Blatter.

De kandidaturen van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, de Fransman Jerôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale zijn wel goedgekeurd.

De verkiezingen zijn op 26 februari 2016. De beslissing van het verkiezingscomité kan worden aangevochten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Geen contract

De 60-jarige Platini werd in oktober voor negentig dagen geschorst, omdat hij in 2011 een premie van 1,8 miljoen euro had gekregen van scheidend FIFA-preses Blatter die niet in het belang van de FIFA zou zijn geweest.

De Fransman zou het bedrag hebben gekregen voor werk dat hij tussen 1998 en 2002 verrichtte voor Blatter. Platini erkende meermaals dat er van een geschreven contract geen sprake is, maar beweerde ook onschuldig te zijn.

"Ik voel me nu als een ridder in de Middeleeuwen. Ik sta voor een kasteel en wil het voetbal terugbrengen, maar in plaats daarvan krijg ik kokende olie over m'n hoofd gegoten", meldde de oud-spelmaker onlangs.

Platini geeft de strijd nog niet op. Zijn belangenbehartiger meldt aan AFP dat hij hoopt dat de beroepscommissie van de FIFA zich snel uitspreekt over een definitieve schorsing. "Het verbaast mij dat dit zo lang duurt."

Infantino

De UEFA had Infantino al naar voren geschoven voor als Platini definitief zou worden geschorst. De Zwitser is momenteel secretaris-generaal bij de Europese voetbalbond en leidt de lotingen in de Champions League en Europa League.

Blatter (79) is net als Platini voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.