Johan Cruijff hekelt de beslissing van Ajax om afscheid te nemen van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. De clubicoon was ook niet geïnformeerd over het voorgenomen besluit van de directie.

"Het is omdat Wim zich er niet bij neerlegt, anders had ik het voor gezien gehouden", laat Cruijff weten aan De Telegraaf.

"Nu blijf ik hem steunen, omdat het niet zo kan zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten. Maar niet wat er nu gebeurt. Vertellen dat je erachter staat, maar ondertussen het anders invullen."

Jonk, die heeft aangekondigd zijn vertrek aan te zullen vechten, schoof al maanden niet meer aan bij overleg van het technische hart van Ajax.

Volgens de oud-international werd het plan van Cruijff om veranderingen door te voeren bij de club door de overige leden Edwin van der Sar (voorzitter), Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp niet goed uitgevoerd.

Bewaken

Cruijff schaart zich achter Jonk. "Je hoopt dat iedereen doet wat we hebben afgesproken, maar dat is dus niet zo. Ik zeg al twee jaar hetzelfde, ook toen we kampioen werden. Ik heb de commissarissen daar vaker op aangesproken."

"De directie en de rvc moeten het plan uitvoeren, het technisch hart helpen en de boel bewaken. Daarvoor zitten zij er. Maar dat is allemaal niet gebeurd."

Cruijff baalt ook van het vertrek van adviseur Tscheu La Ling afgelopen maand. "Hij heeft een uitstekend rapport samengesteld en daar was de rvc het ook over eens. Om daarna toch een andere weg in te slaan. Tscheu is iemand die je niet moet flikken, dan is hij weg. Dat is ook gebeurd."

Aandeelhoudersvergadering

De clubicoon, bij wie onlangs longkanker werd geconstateerd, hoopt dat de bestuursraad van Ajax de raad van commissarissen vrijdag tot de orde roept tijdens de aandeelhoudersvergadering.

"Of je moet zeggen: we stoppen met dat plan van Cruijff. Wees dan eerlijk en misbruik niet langer mijn naam. Ik wacht het rustig af."