Voormalig vicevoorzitter van de FIFA Eugenio Figueredo is akkoord gegaan met uitlevering aan zijn geboorteland Uruguay.

Dat meldt de Zwitserse justitie woensdag.

De 83-jarige Figueredo was een van de zeven FIFA-officials die eind mei werden opgepakt in Zürich. De ambassade van Uruguay in Zwitserland deed vorige maand een verzoek tot uitlevering aan het Zuid-Amerikaanse land.

De Amerikaanse autoriteiten moeten hier nog wel mee akkoord gaan. De Zwitsers stemden in september al in met een uitleveringsverzoek van de VS, maar Figueredo ging daartegen in beroep.

Als de VS niet akkoord gaat, dan zal de Zwitserse justitie beslissen naar welk land de voormalig voorzitter van de Uruguayaanse voetbalbond en ex-vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL wordt uitgeleverd.

Figueredo wordt zowel door Uruguay als Amerika verdacht van het aannemen van miljoenen dollars aan smeergeld om tv-rechten voor voetbalwedstrijden te gunnen aan een Amerikaanse sportmarketingbureau.

Marin

Naast Figueredo werden eind mei ook José Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Jeffrey Webb, Costas Takkas (beiden van de Kaaimaneilanden), Eduardo Li (Costa Rica), Julio Rocha (Nicaragua) en Rafael Esquivel (Venezuela) opgepakt in Zürich.

De Amerikaanse uitleveringsverzoeken voor Marin, Rocha, Esquivel, Li en Takkas waren al eerder goedgekeurd door de Zwitserse justitie. Webb, ex-vicevoorzitter van de FIFA, liet zich in juli zonder protest als eerste uitleveren aan de Verenigde Staten.