Wim Jonk is niet van plan te vertrekken als hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vecht zijn door de club aangekondigde vertrek aan, desnoods via de rechter. 

Dat zegt Jonk woensdag in een interview met De Telegraaf.

Ajax meldde dinsdag dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en werkwijze van het technische hart. "Als Ajax van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen", zei Jonk tegen de krant.

Jonk zegt maandag een gesprek te hebben gehad met algemeen directeur Dolf Collee en directeur externe relaties Edwin van der Sar. "Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamelijk standpunt was."

"Ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb ze die vraag gesteld en hoop daar snel antwoord op te krijgen", aldus Jonk.

"Al maandenlang denk ik: wat is hier aan de hand? Maar ik heb ondanks alle tegenwerking nooit overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Het vertaalde zich eerder in strijdvaardigheid. Het publiek heeft ook recht op de waarheid."

Plan Cruijff

Jonk (49) schoof al maanden niet meer aan bij overleg van het technische hart van Ajax. Volgens de oud-international werd het plan van Johan Cruijff door de overige leden Van der Sar (voorzitter), Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp niet goed uitgevoerd.

De 68-jarige Cruijff is al enkele jaren bezig de Amsterdamse club als adviseur naar zijn idee te hervormen, de zogenoemde Cruijff-revolutie.

Cruijff posteerde veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de club zich focust op eigen talent in plaats van grote aankopen. Zelf heeft hij geen officiële functie meer nadat hij in 2012 opstapte als lid van de rvc.

"Er is nu bewust een frame gelegd van 'Wim weigert mee te doen en doet moeilijk’. Natuurlijk waren er redenen waarom ik niet meer aan het overleg deelnam. Ik luid hierover intern al heel lang de noodklok, mondeling en schriftelijk en bij alle betrokkenen. Uiteindelijk draaide het om het uitvoeren van het plan Cruijff en dat is niet gebeurd."

Aankoopbeleid

Jonk doelt daarmee onder meer op het aankoopbeleid van de club. "Er zijn genoeg aankopen gedaan die geen versterkingen zijn, dus dan heb je het over een breedte-aankoop. Die waren nooit de bedoeling. En als het dan ook nog over hoge transfersommen gaat, zijn dat wel pijnlijke dingen die voorbij komen."

Hij vindt dat de taken van de verantwoordelijke mensen bij Ajax duidelijker afgebakend hadden moeten worden. “We kwamen met de directie en het technisch hart in elkaars domein.Ik was verantwoordelijk voor de jeugd, maar later bleek dat anderen daar de zeggenschap over hadden en steeds meer hun wil oplegden aan de opleiding."

De Volendammer erkent dat de huidige situatie bij Ajax knullig oogt. "Het is moeilijk te begrijpen hoe vijf volwassenen, ook nog eens oud-ploeggenoten die voor de implementatie van het Plan Cruijff samen voor de rechter hebben gestaan, niet volwassen genoeg zijn om te kunnen samenwerken. Maar in elke organisatie heb je spelregels nodig. Als die niet goed zijn, krijg je problemen."