Wesley Sneijder hoopt dat het de komende dagen bij en rond het Nederlands elftal weer over voetbal gaat. De reserve-aanvoerder heeft genoeg van al het gedoe om randzaken bij Oranje.

"Ik ben al die randzaken een beetje zat", aldus Sneijder tegen NU.nl. De middenvelder doelt daarmee onder meer op de discussie over het selectiebeleid van bondscoach Danny Blind en de kritiek op het gedrag van spelers buiten het veld.

"Iedere keer gaat het over andere dingen. Het wordt tijd dat iedereen zich weer focust op dat wat er op het veld gebeurt en de rest achter zich laat."

De 31-jarige middenvelder beseft echter wel dat Oranje na het mislopen van het EK een zege nodig heeft om de sfeer rond de ploeg wat positiever te krijgen.

"Het is logisch dat de publieke opinie down is. We hebben ons niet gekwalificeerd in een groep waarvan we op voorhand dachten dat we minimaal bij de eerste drie zouden eindigen. Iedereen mag dus kritisch zijn, dat accepteren we."

"Een goede overwinning zal nu zeker helpen, al hebben we met Wales en Duitsland de komende wedstrijden niet de makkelijkste tegenstanders. We moeten vol aan de bak, strijd leveren als team en dan komen de individuen vanzelf bovendrijven."

Geen tussendoortje

Sneijder ziet de komende oefeninterlands tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november) zelfs als een nieuwe start met Oranje. "Dit wordt geen tussendoortje, ook al ben ik nog steeds niet over de teleurstelling van het missen van het EK heen."

"Ik heb sinds mijn debuut in 2003 nooit een groot toernooi gemist. Dit doet pijn. Maar die negatieve ervaring van de afgelopen kwalificatiereeks kun je ook als onderdeel zien van een leerproces. We moeten bouwen richting de kwalificatie voor het WK, die op papier nog zwaarder wordt."

"Langzaam aan moet het besef komen dat we kwalitatief niet meer zo sterk zijn. Maar we kunnen wel wat bereiken als we als team functioneren. Dat moet de komende wedstrijden tot uiting komen."

Niet stoppen

De 119-voudig international ziet in dat proces ook een rol voor zichzelf weggelegd, hoewel hij een van de oudste selectiespelers is en het nog meer dan tweeëneenhalf jaar duurt tot het WK in Rusland.

"Ik ga door zolang ik me fit voel, een meerwaarde kan zijn voor de ploeg en de bondscoach me selecteert. Ik heb zelfs nog geen moment gedacht aan stoppen bij Oranje."

"Ik zie dat ook niet zo een, twee, drie gebeuren omdat ik me nu heel goed voel. Ik weet dat ik deze groep absoluut kan helpen en als dat het geval is moet je zeker doorgaan."