​Michel D'Hooghe spreekt de lezing van de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter over de stemming voor de organisatie van het WK van 2018 tegen.

Het Belgische bestuurslid van de wereldvoetbalbond ontkent dat het uitvoerend comité achter de schermen al had bepaald dat de organisatie naar Rusland zou gaan. Dat zegt D'Hooghe tegen VI.

"Ik weet daar niks van", meent de 69-jarige Belg. "Ik kan ook zeer goed begrijpen dat ik daar niet bij was, want men wist dat ik voor België/Nederland ging stemmen."

Rusland troefde bij de stemming eind 2010 Nederland/België, Spanje/Portugal en Engeland af. Volgens Blatter, die begin oktober werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA, gebeurde dat niet volgens de regels.

"Ik heb er mijn twijfels over of het is gebeurd", weerspreekt D'Hooghe de lezing van Blatter. "Als daar Europese mensen bij zijn geweest, had ik het wel gehoord. Ik geloof niet dat die vergadering heeft plaatsgevonden."

Naar aanleiding van de uitspraken van de 79-jarige Zwitser onderzoeken de Nederlandse en België voetbalbonden de mogelijkheid om de geleden financiële schade te verhalen op de mondiale federatie. Ook Engeland heeft aangedrongen op opheldering bij de FIFA.

'Beschadigd'

D'Hooghe werd zelf in het verleden in verband gebracht met corruptie rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond vond echter geen bewijs tegen de Belg, wiens zoon een topfunctie bekleedt bij een ziekenhuis in Qatar.

Ook rond de stemming voor Rusland werd de bestuurder een dubieuze rol verweten, omdat hij een cadeau had aangenomen van een Rus. "Het was een belachelijk schilderijtje. Een natuurlandschapje. Maar op zeker moment zeiden mensen dat ik een Picasso had gekregen in ruil voor een stem op Rusland."

Door alle verwijten en de slechte reputatie van de organisatie heeft D'Hooghe besloten om in 2017 te stoppen bij de FIFA. "Nooit had ik gedacht dat mijn loopbaan op deze manier zou eindigen. Ik voel me beschadigd. Ik ben terecht gekomen in een wereld waarvan iedereen zegt: 'Jij bent lid van een maffioze vereniging.'"­