De aanklager betaald voetbal is vooronderzoeken begonnen naar het gedrag van de aanhang van Feyenoord en FC Utrecht tijdens wedstrijden op 28 oktober en 1 november. Ook FC Twente-speler Hakim Ziyech wordt onder de loep genomen door de KNVB.

Bij FC Utrecht kijkt de aanklager naar racistisch gezang in de competitiewedstrijd tegen FC Twente.

Op het moment dat de Ghanees Thomas Agyepong van de Tukkers op de grond lag met een blessure, zongen de Utrechtse fans het zogeheten bananenlied. De Domstedelingen, die eerder al onder vuur lag vanwege antisemitsche uitlatingen in een duel met Ajax, zijn om uitleg gevraagd.

Feyenoord is om nadere informatie gevraagd, omdat tijdens de KNVB-bekerwedstrijd tegen Ajax vanuit het publiek voorwerpen richting spelers en de assistent-scheidsrechter zijn gegooid.

De aanklager wil weten welke maatregelen de club vooraf en tijdens de wedstrijd heeft genomen om het wangedrag te voorkomen of te beëindigen, laat de KNVB dinsdag weten.

FC Utrecht en Feyenoord krijgen tot 25 november om te reageren.

Ziyech

De aanklager begon ook een vooronderzoek naar aanleiding van televisiebeelden waarop is te zien dat aanvoerder Ziyech van FC Twente zaterdag na afloop van de wedstrijd tegen sc Heerenveen een obsceen gebaar maakt naar het publiek.

De speler en de club zijn om een nadere verklaring gevraagd en krijgen tot donderdagochtend de tijd om te reageren.

Ziyech liet zich gaan nadat FC Twente thuis hard onderuit was gegaan tegen zijn oude club Heerenveen (4-1).