Wesley Sneijder denkt dat de gepasseerde Robin van Persie er alles aan gaat doen om te bewijzen dat hij een plek verdient in de selectie van het Nederlands elftal.

"Ik heb het twee jaar geleden zelf ook meegemaakt toen ik gepasseerd werd door toenmalig bondscoach Louis van Gaal", vertelde Sneijder dinsdagmiddag na de training van Oranje in Katwijk.

"Je kunt op zo’n moment twee dingen doen. Of je denkt: zoek het allemaal maar uit. Of je gaat er keihard aan werken. Ik heb het laatste gedaan, omdat ik naar het WK wilde en het Oranje-shirt aantrekken het mooiste vind dat er is."

"Van Persie heeft diezelfde mentaliteit, dus ook hij zal er alles aan doen om het ongelijk van de bondscoach te bewijzen."

Hel

Omdat de 31-jarige Sneijder zelf ook ooit op een zijspoor kwam bij Oranje zegt hij ook heel goed te voelen wat de één jaar oudere spits van Fenerbahçe nu meemaakt. Van Gaal verweet hem in 2013 dat hij niet fit genoeg zou zijn en dat doet de huidige bondscoach Danny Blind nu bij Van Persie.

"Het is precies dezelfde situatie. Ik raakte ook eerst mijn aanvoerdersband kwijt en wist toen eigenlijk al waar het zou gaan eindigen. Het was heel pijnlijk dat ik niet opgeroepen werd."

"Voor de buitenwereld is het misschien allemaal te begrijpen, maar als speler ga je echt door een hel. Ik voel wat Van Persie nu voelt."

Contact

De middenvelder van Galatasaray heeft recent ook contact gehad met Van Persie. "Maar wat daar is besproken houden we tussen ons. We moeten het allemaal ook niet te groot maken. Iedereen heeft er nu van alles over gezegd en geschreven en dan moet het ook even klaar zijn."

"Van Persie moet nu ook niet gaan luisteren naar wat iedereen ervan vindt. Hij weet zelf wel wat zijn kwaliteiten zijn en moet zich focussen op zijn spel. En dan komt er vanzelf een moment dat hij weer bij Oranje komt."

Sneijder lijkt daarmee op dezelfde lijn te zitten als Arjen Robben. De aanvoerder van Oranje zei maandag bij de start van de voorbereiding op de oefeninterlands tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november) al dat hij vindt dat een fitte Van Persie in Oranje hoort.

"Dat ben ik met Arjen eens. Ik bepaal alleen niet of iemand fit is, dat is aan de bondscoach en zijn staf. En ik weet het ook niet. Maar ik weet wel dat Van Persie absoluut de kwaliteiten heeft om in Oranje te spelen."