Klaas-Jan Huntelaar moet wennen aan de afwezigheid van zijn concurrent Robin van Persie, die door bondscoach Danny Blind werd gepasseerd voor de oefeninterlands van Oranje tegen Wales en Duitsland.

"Dat voelt wel raar", zegt Huntelaar. "Net zoals het nog steeds raar is dat Nigel de Jong en John Heitinga ontbreken. Dat zijn jongens van mijn generatie. Voetballen doe je niet tot het oneindige. Maar ik heb het einde van de horizon nog niet in zicht."

Huntelaar wil mee tot en met het WK van 2018 in Rusland, als Nederland dan tenminste mee mag doen. "Ja, zeg dat wel", refereert de 32-jarige spits naar de mislukte EK-kwalificatie.

"Die pijn zullen we tot en met het EK blijven voelen. Maar we moeten ook verder. Het is niet anders, we moeten ons nu richten op de start van de WK-kwalificatie volgend jaar september."

Aanvalsleider

Het moet anders, was de conclusie van een groepsgesprek van het Nederlands elftal maandag in het spelershotel. "Dat lijkt me duidelijk als je het EK mist", weet Huntelaar.

"Het heeft vanaf het begin af aan tegen gezeten in de EK-kwalificatie. Maar geluk dwing je af en pech vaak ook een beetje. Ik ga niet zeggen wat er precies gezegd is tijdens het gesprek. Dat houden we intern. Maar ik heb mijn zegje ook gedaan."

Het zou zomaar kunnen dat Huntelaar nu de onbetwiste aanvalsleider wordt van Oranje. Van Persie moet eerst maar eens fit zien te worden en Luuk de Jong en Bas Dost zijn nog niet van zijn niveau.

"De bondscoach beslist", zegt Huntelaar daar zelf over. "En De Jong en Dost komen eraan. Je bent niet zo maar een goede spits. Ik dacht als klein jongetje bij PSV ook: geef me die bal en dan schiet ik 'm erin. Maar er komt wel iets meer bij kijken. Het is zo'n moeilijke positie. Je moet veel kunnen. En altijd die druk en discussies ook."