Als het aan FIFA-voorzitterskandidaat Gianni Infantino ligt, nemen in de toekomst veertig in plaats van 32 landen deel aan het WK.

Volgens de huidige secretaris-generaal van de UEFA is het niveau in de breedte hoog genoeg om een uitbreiding te rechtvaardigen.

"Nemen we de ontwikkeling van het voetbal daadwerkelijk serieus, dan moeten we ook zorgen dat meer landen van de partij kunnen zijn op het mooiste toernooi", legt Infantino uit in gesprek met AP.

Infantino verwijst naar de nieuwe opzet van het EK, waar in 2016 voor het eerst 24 landen aan meedoen.

"We hebben nu al goede ervaringen daarmee, er ontstond een heel nieuwe dynamiek in de kwalificatie. Sommige landen drongen voor het eerst door tot het toernooi, terwijl andere teams die er altijd bij waren het niet hebben gered."

Aan het WK 2018 in Rusland doen in elk geval nog 32 landen mee. De kans is groot dat dit in 2022 opnieuw het geval is, omdat er voor het toernooi in Qatar slechts 28 dagen zijn gereserveerd.

In beeld: De kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap

Loting

De 45-jarige Infantino stelde zich pas vlak voor de deadline van 26 oktober kandidaat voor het voorzitterschap.

De UEFA wilde een extra ijzer in het vuur voor als Michel Platini definitief wordt geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

"We hebben geloot en mijn naam kwam eruit", grapt de Zwitser, die alle Champions League- en Europa League-lotingen in goede banen leidt.

"De afgelopen negen jaar heb ik nauw met Platini samengewerkt. We delen veel ideeën, maar ik heb ook een eigen visie."

Het FIFA-congres kiest op 26 februari de opvolger van scheidend voorzitter Sepp Blatter.