Hoofd opleidingen Wim Jonk vertrekt per direct bij Ajax, zo melden de Amsterdammers.

Er is volgens Ajax sprake van een onoverbrugbaar meningsverschil. Jonk (49) weigerde al maanden aan te schuiven bij vergaderingen van het zogeheten technisch hart.

In dit orgaan zitten directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Edwin van der Sar is voorzitter van het technisch hart.

"De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen", zegt algemeen directeur Dolf Collee in een verklaring op de clubsite over het vertrek van Jonk.

Cruijff

Jonk had onder meer kritiek op het aankoopbeleid van de Amsterdammers. Hij gold als een vertrouweling van Johan Cruijff, die in 2010 de aanzet gaf tot de zogenoemde fluwelen revolutie. Jonk vond dat de plannen van Cruijff onvoldoende werden doorgevoerd.

"Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden. Daarnaast zijn de eisen die Wim stelde niet in lijn met de opvattingen van de andere leden van het technisch hart, de directie en de raad van commissarissen", aldus Collee.

Op korte termijn gaan Ajax en Jonk om tafel om tot een regeling te komen. De Amsterdammers onderzoeken tevens de mogelijkheden om een opvolger aan te stellen.

Ling

In oktober stapte in de persoon van Tscheu La Ling al een andere vertrouweling van Cruijff op. Ling had een adviserende functie bij de Amsterdammers.

De oud-aanvaller stelde een rapport op met aanbevelingen om de bestuurlijke strubbelingen bij Ajax een halt toe te roepen. De raad van commissarissen besloot daarop Van der Sar te benoemen als voorzitter van het technische hart.