Jordy Clasie merkt in zijn eerste maanden bij Southampton dat het krachtsverschil tussen de eredivisie en de Premier League groot is.

"Het gaat de laatste weken heel goed bij Southampton. Maar sinds ik een basisplaats heb, voel ik pas echt het verschil in kracht en niveau tussen de eredivisie en de Premier League", aldus Clasie, die zich maandag meldde bij het Nederlands elftal.

De 24-jarige middenvelder is blij dat hij terug is bij Oranje nadat hij de laatste interlands en de start van het Premier League-seizoen miste door een hamstringblessure.

"In totaal ben ik er wel zeven weken uit geweest, terwijl ik eerder nooit meer dan twee wedstrijden aan de kant had gestaan. Dat was niet lekker binnenkomen bij Southampton. Ik was nieuw, wilde me bewijzen, maar dat ging dus niet. Eerst moest ik keihard werken om fit te worden."

Inmiddels is de 24-jarige Clasie helemaal fit en krijgt hij veel speeltijd van trainer Ronald Koeman. "Eigenlijk is het voor mij pas net begonnen in Engeland. Ik heb mijn plek gevonden bij Southampton. De Premier League is precies wat ik ervan had verwacht. Ik keek uit naar een hoger niveau en de uitdaging van een andere competitie."

"Ik had ook het gevoel dat ik er klaar voor was, al moet ik fysiek dus nog wel wennen. Iedereen zegt ook dat een speler uit de eredivisie tijd nodig heeft om zich aan het fysieke spel in Engeland aan te passen. Daar werk ik nu ook hard aan, het is voor mij nog een punt dat ik kan verbeteren."

Nieuwe start

Mede doordat hij door zijn blessure lange tijd niet in actie kon komen, hoopt Clasie dat hij ook bij het Nederlands elftal speelminuten krijgt. Oranje maakt zich in Noordwijk op voor de oefeninterlands in en tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november).

"Het voelt goed om hier weer te zijn en het zou zeker lekker zijn als ik meteen mag spelen. Door het missen van het EK kun je ernaar kijken als waardeloze oefenwedstrijden, maar op papier zijn het mooie wedstrijden die we nodig hebben om weer naar elkaar toe te groeien."

Voor Clasie voelen de oefenduels zelfs als een nieuw begin. "Natuurlijk had ik nu graag toegewerkt naar het EK. Als speler wil en moet je daar bij zijn. Nu we dat niet gehaald hebben, voelen deze wedstrijden als een nieuwe start richting het WK."

"2018 is nog ver weg, maar zo zie ik het wel. We moeten de komende maanden stappen zetten met Oranje, zodat we goed kunnen beginnen aan de kwalificatiereeks. Het WK moeten we wel halen."