Wolfgang Niersbach is maandag opgestapt als voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB).

Hij heeft besloten tot deze stap omdat hij zich ''politiek verantwoordelijk voelt'' in de affaire die is ontstaan over de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

Het land zou destijds onder meer de stemmen van vier Aziatische FIFA-bestuurders voor ongeveer 13 miljoen Duitse Mark (zo'n 6,7 miljoen euro) hebben gekocht.

Ook zou Duitsland de Nieuw-Zeelander Charles Dempsey smeergeld hebben betaald om zijn stem terug te trekken, waardoor het Zuid-Afrika in de strijd om de organisatie van het WK met één stem versloeg.

Bekijk de reactie van Niersbach:

Bekijk de reactie van Niersbach
Bekijk de reactie van Niersbach

Zuiver

In een verklaring zegt de 64-jarige Niersbach persoonlijk geen schuld te hebben in de hele affaire. Hij benadrukt altijd naar eer en geweten te hebben gehandeld.

"Ik was vanaf de eerste dag betrokken bij het sprookje rond het bid voor het WK van 2006. In al die jaren heb ik niet alleen met grote passie, maar ook altijd zuiver, vol vertrouwen en correct gewerkt", aldus Niersbach. "Op het gebied van marketing, media en de georganiseerde evenementen heb ik een zuiver geweten en kan ik mezelf absoluut niets verwijten."

"Het is voor mij deprimerend en pijnlijk om negen jaar later geconfronteerd te worden met activiteiten waarbij ik destijds niet betrokken was en die voor veel vraagtekens zorgen bij mij. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik geen kennis had van de financiële achtergronden. Dat maakt mijn besluit des te moeilijker."

Belastingdienst

Niersbach was vanaf 2007 secretaris-generaal bij de DFB. In maart 2012 werd hij benoemd tot voorzitter. Vorige week doorzocht de belastingdienst niet alleen het hoofdkwartier van de voetbalbond in Frankfurt, maar ook de privéwoning van Niersbach in Dreieich.

Tegen diens voorganger Theo Zwanziger en voormalig secretaris Horst R. Schmidt loopt een juridisch onderzoek op verdenking van belastingontduiking.

Veel is nog onduidelijk in de zaak. Volgens de DFB is er alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Vice-voorzitters

Vice-voorzitters Rainer Koch en Reinhard Rauball nemen voorlopig de taken van Niersbach over. In een eerste verklaring stelden de reglementaire opvolgers van Niersbach dat er nieuwe inzichten zijn in de dubieuze geldstroom om de WK-organisatie te krijgen.

''We stellen vast dat het advocatenkantoor Freshfields nogal wat punten heeft aangekaart die opheldering behoeven'', zei Koch over de door de DFB zelf in de arm genomen intermediair.

''Er is ook volop reden te onderzoeken wat de DFB precies heeft gedaan rond de toewijzing van het WK van 2000'', voegde Koch er in een uitzending van de ZDF aan toe. Hij riep Franz Beckenbauer, destijds voorzitter van het organisatiecomité, op snel uitleg te geven.