Na een moeizame eerste helft zondag tegen Feyenoord toonde Ajax volgens verdediger Jairo Riedewald na rust aan dat het niet twee Klassiekers in tien dagen tijd wilde verliezen.

"Het is zonde dat we in de eerste helft een goal tegen kregen, maar in de tweede helft zag je de over-mijn-lijkmentaliteit dat we echt niet twee keer van Feyenoord wilden verliezen", aldus Riedewald tegen NU.nl.

De Amsterdammers kwamen voor rust op achterstand in De Kuip door een goal van Feyenoord-verdediger Sven van Beek, maar Davy Klaassen bezorgde zijn ploeg een punt met een treffer na een uur spelen: 1-1.

"En met een beetje geluk maak je ook nog de 2-1, want we waren een paar keer gevaarlijk", zegt Riedewald. "Zo creëerden we een flink aantal corners die net voor de goal langs gingen of waarbij Kenneth Vermeer goed oplette."

Het bleef echter bij een gelijkspel, waardoor Feyenoord op drie punten blijft staan van koploper Ajax. "Ik denk dat dat de belangrijkste conclusie voor ons is na deze wedstrijd. Het is mooi dat we die 1-1 nog hebben gemaakt."

Verrast

Anderhalve week geleden won Feyenoord in de derde ronde van de beker nog met 1-0 van de grote rivaal. Toen speelde Ajax een goede eerste helft en viel het na rust terug. Zondag was het precies andersom.

"Feyenoord was voor rust een aantal keer eerder dan wij bij balletjes die er net tussenin vielen", stelt Riedewald. "Het ging gewoon om de duels winnen. Het is De Kuip, je weet dat zij erop klappen. Misschien leken we in de eerste helft een beetje verrast, maar in de tweede helft herpakten we ons. We moesten gewoon even de knop omzetten."

Dat kwam deels vanuit de spelers zelf en deels door het praatje van coach Frank de Boer in de rust. "We merkten zelf in het veld ook dat het niet goed ging, want we werden in onze eigen zestien geduwd. En de trainer ziet alles heel goed van de zijkant en hij vertelde in de rust waar hij kansen zag."

Riedewald wil het feit dat Ajax donderdag nog een Europa League-duel met Fenerbahçe (0-0) speelde niet als reden opvoeren voor de mindere eerste 45 minuten.

"Natuurlijk speelde het wel mee. Feyenoord kon zich een week voorbereiden op deze wedstrijd, wij hadden korter de tijd. Maar het is niet de eerste keer dat we op donderdag en zondag hebben gespeeld. Dat mag voor Ajax geen excuus zijn."

Oranje

Het blijft voorlopig druk voor de 19-jarige Riedewald, want maandag moet hij zich in Noordwijk melden bij Oranje, dat oefeninterlands zal spelen tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november).

"Het is een zware periode met al die wedstrijden, maar het is natuurlijk weer een mooi moment voor mij dat ik in de selectie zit. Ik ben de jongste en het is gewoon een hele eer om erbij te zitten op deze leeftijd. Ik kan alleen maar leren en dat ben ik ook van plan."

Na de uitschakeling van Oranje vorige maand in de EK-kwalificatie heeft bondscoach Danny Blind wat wijzigingen aangebracht in zijn selectie. Meest opvallende afwezige is topscorer aller tijden Robin van Persie.

"Dit is een moment om je laten zien", vindt Riedewald, die begin september tegen Turkije (3-0 nederlaag) zijn eerste van voorlopig drie interlands speelde. "Er zitten veel jonge jongens in de groep en wij kunnen leren van de meer ervaren spelers. Dat zal de bedoeling zijn van deze week."