AZ heeft zondag knap met 2-0 gewonnen bij Vitesse. De wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen leverde eerder op de dag geen winnaar op: 2-2.

Vincent Janssen en Markus Henriksen waren in het Gelredome verantwoordelijk voor de doelpunten van AZ.

Vitesse speelde ruim een helft met een man minder na een rode kaart voor Marvelous Nakamba. De middenvelder kreeg twee keer geel van scheidsrechter Ed Janssen.

Vitesse had moeite om het aandringende AZ vast te zetten op eigen helft. Alleen van Valeri Qazaishvili ging in de eerste helft de nodige dreiging uit. Met twee schoten (net naast en in het zijnet) was hij dicht bij de openingstreffer.

AZ was voor de rust de gevaarlijkste ploeg. In het Arnhemse strafschopgebied waren met name Janssen en Mounir El Hamdaoui echter niet slagvaardig genoeg.

In de tweede helft ging AZ gedoseerd op jacht naar de winst. Vitesse durfde door de ondertalsituatie niet meer vol op de aanval te spelen. Janssen en Henriksen sloegen in de slotfase koelbloedig toe.

Vitesse is nog altijd de nummer vijf in de eredivisie. De Arnhemmers hebben twintig punten uit twaalf duels. AZ heeft vijf punten minder en staat op de tiende plaats.

Cambuur-Groningen

Cambuur startte in eigen huis fel tegen Groningen en stond na twaalf minuten al 2-0 voor door twee treffers van Martijn Barto.

Groningen toonde na een half uur pas wat aanvallende intenties en kwam na rust via Johan Kappelhof (kopbal) terug tot 2-1. Barto leek daarop na een uur spelen 3-1 te maken, maar stond buitenspel.

Terwijl Leeuwarden nog protesteerde schoot Jesper Drost vanaf twintig meter in de kruising: 2-2.

Jarchinio Antonia had Groningen zelfs op voorsprong kunnen zetten toen hij de bal veroverde op Djavan Anderson en alleen op de keeper af kon, maar doelman Leonard Nienhuis redde.

Cambuur was nog dicht bij de zege met een kopbal van Marvin Peersman, maar zijn inzet ging over.

Het nog zegeloze Cambuur blijft voorlaatste in de eredivisie met zeven punten, evenveel als nummer zestien Willem II. Groningen is achtste met achttien punten.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie