Koploper Ajax heeft Feyenoord zondag op drie punten gehouden in de eredivisie door de tweede Klassieker in De Kuip in anderhalve week tijd met 1-1 gelijk te spelen.

Feyenoord was in de eerste helft sterker en kwam op 1-0 via Sven van Beek. In de tweede helft had Ajax grote delen een overwicht en tekende Davy Klaassen voor de 1-1 eindstand.

Tien dagen geleden zegevierde Feyenoord in de derde ronde van de KNVB-beker nog met 1-0 tegen de grote rivaal door een late eigen goal van Joël Veltman.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst komt door de remise op 26 punten uit twaalf duels, terwijl Ajax 29 punten heeft. De koploper zag PSV, dat eerder op de dag met 3-1 won van FC Utrecht, op twee punten komen.

Dreigend

Frank de Boer noemde de eerste helft van Ajax anderhalve week geleden in De Kuip "misschien wel de beste van het seizoen", maar over de eerste 45 minuten van zondag zal de coach een stuk minder tevreden zijn geweest. De Amsterdammers waren slordig in de passing en moesten het in de duels afleggen tegen de thuisploeg.

Het was dan ook Feyenoord dat in de openingsfase het meest dreigend was, maar omdat de eindpass meestal niet goed was, leverde het geen grote kansen op. Na een klein halfuur kreeg Eljero Elia wel een honderd procent mogelijkheid. De linksbuiten van Feyenoord kon alleen op Jasper Cillessen af, maar de doelman van Ajax redde met zijn voeten.

De Amsterdamse aanval - bij afwezigheid van clubtopscorer Anwar El Ghazi bestaande uit Lasse Schöne, Amin Younes en spits Klaassen - was tot dan toe amper in het spel voorgekomen, maar vlak na de mogelijkheid van Elia was ook Ajax voor het eerst echt dreigend. Het schot van Daley Sinkgraven na afleggen van Klaassen ging net naast.

Zeven minuten voor rust kwam het fellere Feyenoord op een verdiende voorsprong. Dirk Kuijt, die de laatste vijf competitietreffers van de Rotterdammers maakte, was nu de aangever en Van Beek kon van dichtbij simpel binnenschieten.

Vlak voor rust moest Ajax nog een tegenvaller incasseren, want met Schöne viel er wederom een aanvaller geblesseerd uit. De Deen werd vervangen door zijn landgenoot Viktor Fischer, die donderdag tegen Fenerbahçe (0-0) door een lichte kwetsuur het einde van de wedstrijd niet haalde.

Milik

Met spits Arek Milik voor de aangeslagen Riechedly Bazoer, waardoor Klaassen terugzakte naar het middenveld, kwam Ajax sterker uit de kleedkamer. Kenneth Vermeer moest na tien minuten zijn eerste echte redding van de middag maken na een directe vrije trap van Nemanja Gudelj.

Vlak daarna kwam de koploper met wat geluk op gelijke hoogte. Een schot van Klaassen werd van richting veranderd door Terence Kongolo, waardoor de bal over Vermeer in het doel verdween.

De 1-1 leidde een fase in waarin arbiter Bas Nijhuis in korte tijd drie gele kaarten uitdeelde, maar waarin het voetbal niet beter werd. Het duurde tot elf minuten voor tijd voordat er weer een grote kans te noteren viel. Colin Kazim-Richards, ingevallen voor de meestentijds onzichtbare Michiel Kramer, stuitte één op één op Cillessen.

Het leverde wel een meer levendige slotfase op waarin Feyenoord nog op jacht ging naar de drie punten, maar het lukte de Rotterdammers niet om voor het eerst in tien seizoenen twee Klassiekers op rij in winst om te zetten.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie