PSV heeft zondag tijdens de twaalfde speelronde van de eredivisie geen steek laten vallen tegen FC Utrecht. Ondanks een matige periode na rust trokken de Eindhovenaren aan het langste eind: 3-1.

Hector Moreno, Santiago Arias en Luuk de Jong scoorden voor PSV, Bart Ramselaar tekende tussendoor voor de 1-1.

Dankzij de zege veroverde PSV de tweede plaats omdat Feyenoord later in eigen huis met 1-1 gelijkspeelde tegen Ajax. De Eindhovenaren hebben een achterstand van twee punten op de eerste plaats.

PSV kende een bliksemstart in het Philips Stadion. Moreno schoot al na anderhalve minuut hard raak nadat even daarvoor Jeffrey Bruma de paal had getroffen met een kopbal.

Zwak verdedigen

De formatie van coach Phillip Cocu ging meteen op zoek naar de 2-0 en kreeg ook enkele kansen om de score een rianter aanzien te verschaffen. Een schot uit de draai van De Jong spatte uiteen op de lat en ook Jürgen Locadia en Luciano Narsingh stichtten gevaar.

Het was zeker niet zo dat FC Utrecht werd overlopen. De Domstedelingen speelden zich geregeld onder de druk uit en brachten de PSV-defensie af en toe in verlegenheid, onder anderen via Sébastien Haller.

Vlak na de hervatting herstelde FC Utrecht het evenwicht na zwak verdedigen van de thuisploeg. PSV slaagde er maar niet in om de bal weg te werken, waarna Ramselaar met een van richting veranderd schot toesloeg. Het aangeslagen PSV incasseerde bijna meteen een tweede treffer; een inzet van Haller ging maar net naast.

Gemiste strafschop

Met Gaston Pereiro en Jorrit Hendrix voor Narsingh en Adam Maher probeerde Cocu de balans weer in het voordeel van PSV te doen uitslaan. Met succes: het was Pereiro die de assist leverde voor de mee opgekomen Arias: 2-1.

FC Utrecht ontsnapte even later aan de 3-1 toen De Jong een strafschop zag worden gekeerd door doelman Robbin Ruiter.

Met nog een kwartier te gaan maakte de spits zijn fout goed door een fraaie aanval af te ronden. De Jong is met tien goals nu gedeeld topscorer (met Dirk Kuijt) in de eredivisie.

In de slotfase gebeurde er weinig, op een schot van Pereiro op de lat na.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie