PEC Zwolle heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een slechte reeks door in blessuretijd gelijk te maken tegen Heracles Almelo (1-1). FC Twente verloor in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen voor de derde keer op rij in de eredivisie (4-1).

Heracles Almelo leek lang op weg naar de negende overwinning in twaalf duels door een goal van Wout Weghorst in de zeventiende minuut, maar invaller Stef Nijland zorgde in de 95e minuut toch nog voor een remise.

Heracles verzuimde zo om in ieder geval voor één dag de tweede plaats over te nemen van Feyenoord. De ploeg van John Stegeman staat nu derde met 25 punten, maar nummer vier PSV (24) komt zondag nog in actie. De ploeg uit Almelo is nog steeds bezig aan de beste start ooit in de eredivisie.

PEC had zijn laatste drie duels en vijf van zijn laatste zes wedstrijden in de competitie en de beker verloren. De ploeg van Ron Jans staat door het eerste punt sinds de zege bij Willem II begin oktober (1-0) op de zevende plek met achttien punten.

Veldwijk

Thomas Lam mocht het zich aanrekenen dat Heracles al snel op voorsprong kwam. De verdediger verzuimde de bal weg te schieten. Jaroslav Navratil profiteerde dankbaar en gunde Weghorst zijn zesde competitietreffer.

Zonder de geblesseerde Sheraldo Becker ging PEC Zwolle op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg speelde echter lang in een te laag tempo om het de defensie van Heracles echt lastig te maken.

De weer in genade aangenomen Lars Veldwijk zorgde voor het meeste gevaar. In de slotfase kopte hij op aangeven van Ouasim Bouy in kansrijke positie over het doel. Even later schoot Iliass Bel Hassani zijn ploeg Heracles bijna naar 2-0..

PEC Zwolle leek op weg naar de vierde nederlaag op rij, totdat Nijland de bal in de 95e minuut in de hoek van het doel poeierde.

Twente-Heerenveen

Interim-trainer Foppe de Haan zag eerder op de avond hoe sc Heerenveen al na vijf minuten de leiding nam tegen FC Twente.

Caner Cavlan schoot eerst tegen de paal, maar in de rebound kon Luciano Slagveer de bal alsnog simpel langs doelman Joël Drommel tikken: 0-1. De piepjonge defensie van de thuisclub keek alleen maar toe.

In de levendige openingsfase kreeg FC Twente een cadeautje van scheidsrechter Jochem Kamphuis, die in de dertiende minuut tot ieders verbazing naar de stip wees nadat Thomas Agyepong in het strafschopgebied zelf onderuit was gegleden. Hakim Ziyech trapte de bal echter naast het doel.

Carambool

Een paar minuten voor rust ging de 18-jarige Drommel opzichtig in de fout bij een hoge bal van Larsson. Kenny Otigba profiteerde dankbaar van de misser van de keeper van de Tukkers: 2-0

Ziyech bracht na een uur de spanning terug in de wedstrijd met een prachtige knal, waarmee hij zijn misser van elf meter wegpoetste. Een eigen doelpunt van Joachim Andersen, na een ongelukkige carambool in het zestienmetergebied, en een fraaie treffer van Sam Larsson zorgden echter voor een royale Friese zege.

De Haan blijft zo goed presteren met Heerenveen. Sinds de komst van de 72-jarige coach hebben de Friezen twee keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld in de competitie. De ploeg klimt voorlopig van de veertiende naar de elfde plaats met veertien punten.

FC Twente staat na twaalf duels vijftiende met negen punten, slechts twee boven de degradatiestreep.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie